– Tanken er at folk skal komme til oss på Frivilligsentralen i Larvik sentrum med klær de ikke har bruk for lenger og bytte dem med klær som andre kommer med. Her kan en virkelig gjøre kupp og fornye hele vårgarderoben. Det er jo sånn at det noen har gått lei av, kan andre bruke. Det blir på en måte en slags naturalhusholdning, dette. Men klærne må være rene og hele. Andre skal jo bruke dem og vi tar imot klær til både voksne og barn, alt kan brukes, og menn må mer enn gjerne komme. Erfaringene viser at vi som oftest står i beit for herreklær, forteller Marianne Fresjarå Abdalla som er en drivende kraft i Ukrainagruppa.

– Men kan det bli noen penger til arbeidet i Ukraina hvis folk bare kommer til dere og bytter med hverandre, da?

– Det er jo en pengesum involvert her. Folk som bytter til seg klær, må betale litt for dem. Men det er viktig å understreke litt. Har man dårlig råd, betaler man lite, og har man mye, betaler man tilsvarende. Slik er systemet og folk skal vite at pengene vi får inn, går uavkortet til ideelle formål i Ukraina, altså til mennesker som har det atskillig verre enn oss.

Kakao med krem

Det er imidlertid ikke bare klesbyttene Ukrainagruppa håper å få inntekter fra lørdag mellom klokken 10.00 og 16.00. Det blir kafé også og her kan en få kjøpt litt av hvert.

– Først og fremst kakao med marshmallows og krem. Den pleier å være svært populær. Dessuten blir det atskillige kaker og annet, så det er bare å ta en tur innom, oppfordrer Hilde Viker Berntsen.

Og kommer en ikke for noe annet, burde Kjell Berntsens berømte boller kunne friste. Han er en av de frivillige rundt Ukrainagruppa sammen med kona Elisabet Viker Berntsen og Gerd Fresjarå.

– Det blir skikkelig sosialt, dette, med kafé nede og byttesentral oppe, forteller Marianne Fresjarå Abdalla.

Øst-Ukraina

Ukrainagruppa, som altså får inntektene fra byttedagen, er en frivillig organisasjon som har arbeidet for å bedre situasjonen for utsatte barn i Øst Ukraina – hovedsaklig i Lugansk fylke – siden 1997. Lugansk ble okkupert av separatister i 2014. Grensene til Ukraina er sperret og det er vanskelig for befolkningen å komme seg gjennom. Den siste tiden har kampene mellom ukrainske- og separatiststyrker blitt hardere og der rapporteres om mange døde. Over 2,5 millioner mennesker er internt fordrevne flyktninger, enten til Russland eller Ukraina.

– Den økonomiske situasjonen for befolkningen er vanskelig. En vanlig alderspensjon ligger på 280 norske kroner i måneden og en kilo kjøtt koster 60 kroner. En lærerlønn er halvert etter okkupasjonen og ligger nå på 700 kroner og generelt rapporteres om et samfunn i forfall. De siste årene har Ukrainagruppa hatt hovedfokus på opplæring av fagpersoner (psykologer, leger, pedagoger og sykepleiere). Et norskutviklet foreldreveiledningsprogram som er rettet mot barn som vokser opp i kriser, krig og andre vanskelige forhold, forteller Marianne Fresjarå Abdalla.