Gå til sidens hovedinnhold

En livsfrisk 125-åring

Artikkelen er over 4 år gammel

Få 125-åringer er så vitale og livsfriske som Kysthospitalet. Tross jevnlige trusler om nedleggelser og omorganiseringer lever hospitalet utenfor Stavern i beste velgående.

– Det må vi vel kunne si, sier klinikksjefen som nå har sittet i tre år, Elisabeth Dahlin-Ricci.

– Som helseinstitusjoner eller i Norge har Kysthospitalet levd en usikker tilværelse gjennom mange år, men hver gang truslene om nedleggelse har vært alvorlige, har Kysta kjempet seg tilbake, mye takket være «Kystas venner». Og omorganiseringer har det vært mange av de senere årene. Før 2009 var vi for eksempel underlagt Rikshospitalet, mens vi i 2009 ble fusjonert med Sykehuset i Vestfold og fikk det litt tungvinte navnet «Klinikk Fysikalsk, medisin og rehabilitering, Kysthospitalet». Nå har vi vært i denne folden i åtte år og selv om også vi blir utsatt for jevnlige sparekrav, føler vi at vi har en trygg tilværelse. Men på den annen side; hva er trygt i dag?

Skrofuløse barn

Forløperen til Kysthospitalet var en institusjon i Dronningens gate i Stavern der det i 1899 ble startet prøvedrift for 20 skrofuløse barn. Dette var barn med en tuberkuløs kjertelsykdom. Her ble imidlertid forholdene ganske snart for små, og i 1892 ble det nye Kysthospitalet ved Skråvika innviet av statsminister Løvenskiold. Her vokste virksomheten og utvidelser ble stadig foretatt.

Etter hvert som tuberkulosen gikk tilbake i Norge, fikk Kysthosiptalet andre pasientgrupper og i 1955 var 75 prosent av pasientene rene ortopediske tilfeller.

Legendariske leger

Kysthospitalet har hatt en rekke markante leger opp gjennom årene, men to fortjener å trekkes fram spesielt fordi de satte sitt helt personlige preg på driften.

Halvdan Sundt kom i 1911 som overlege og var den ubestridte herskeren i 33 år. Han drev Kysthospitalet som om det var hans egen bedrift, samtidig som han drev full privatpraksis for Stavern og Brunlanes. Kampen mot tuberkulosen var en livsoppgave for Sundt og han hadde stor tro på solingens helbredende virkning.

Halvdan Sundts etterfølger ble Henrik Støren som var der i 19 år. Han ble internasjonalt kjent for sin dyktighet av poliorammede og folk med klumpfot. Samtidig var han ganske eksentrisk og totalt usnobbete. Størens verden var medisn, døgnet rundt. Han var glad i friluftsliv og opererte om sommeren med badebukse under legekittelen.

Rehabilitering

Tidligere var Kysthospitalet kjent som et sykehus med meget gode resultater i rehabilitering innen ortopedi. I dag har institusjonen med rundt 150 ansatte oppgaver innen et langt større spekter.

– Fortsatt driver vi med ortopedisk rehabilitering, men nå driver vi også innen muskel/skjellett-problematikken, kreftrehabilitering, slagpasienter, akutte skader og multitraumer. Det en imidlertid skal være klar over, er at behandlingen her ute bare er starten på rehabiliteringen. Etter oss tar kommunene over, men til syvende og sist er det pasienten selv som må gjøre den viktigste jobben i rehabiliteringen. Derfor er det så viktig at pasientens stemme høres, helt fra starten av rehabiliteringsprosessen, understreker Elisabeth Dahlin-Ricci.

– Men slik har det vel ikke alltid vært?

– Kanskje ikke. Tidligere var det nok en sterke grad av «ovenfra og ned»-holdning i hele helsevesenet. I dag er det pasienten og pasientens stemme som står i sentrum.

Jubileet markeres

Det 125 år gamle Kysthospitalet er i dag en institusjon med meget godt rennommé og høyt faglig nivå og brukerundersøkelser understreker at også de aller fleste pasientene er fornøyd.

Hospitalet har også opp gjennom årene vært viktig for stavernsamfunnet, ikke minst som arbeidsplass. Det er ikke rent få fra Stavern og Brunlanes som har jobbet i de praktfullt beliggende byggene ved Kysthospitalbukta og beliggenheten og omgivelsene er i seg selv viktige elementer i pasientrehabiliteringen.

– Og jubileet skal naturligvis feires?

– Vi er for så vist allerede i gang med utstillinger rundt om i bygningene. 20. juni 1892 flyttet de første pasientene inn på Kysthospitalet og 125 år etter skal vi ha en skikkelig feiring. En solid markering blir det også 1. september da det er 125 år siden Kysthospitalet ble offisielt innviet. I løpet av året blir det også arrangert en rekke fagseminarer, og de blir kanskje de viktigste i hele jubileumsfeiringen. Utstillinger av gjenstander og historisske bilder blir det også, forteller Dahlin-Ricci.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.