Gå til sidens hovedinnhold

Jenter på jakt og fiske

Artikkelen er over 4 år gammel

Jakt og fiske er ikke noe mannfolk har enerett på. Det viser damegruppa i Tjølling Jeger- og fiskerforening som nå har holdt på i 20 år. Her er aktiviteten stor.

– Og aktiviteten skal vi opprettholde, minst i 20 år til. Programmet vårt er mangfoldig, med jakt, fiske, turer og ikke minst sosiale aktiviteter. Det vil vi fortsette med, men håper at vi skal kunne vri aktiviteten mer og mer over til jakting og fisking. Vi er jo tross alt en undergruppe i en jeger- og fiskerforening, men det sosiale må vi aldri glemme. Det er noe av det viktigste ved å komme sammen.

Det sier Ane Aarsten som tok over lederklubba etter den avtroppende lederen Anita Tvedten på årsmøtet som nylig ble arrangert med god mat og drikke og et lysbildeshow fra jentegruppas historie.

20 års historie

Det var i 1997 Tjølling JFF inviterte en gruppe jenter inn i foreningen i håp om at det kunne bli et miljø for jakt- og fiskeinteresserte jenter i området, og utgangspunktet var jenter som hadde tatt jegerprøven. Nå har altså gruppa eksistert i 20 år og medlemsmassen har variert mellom 25 og 10. Akkurat nå er det en stabil gruppe på rundt 20 aktive og fortsatt er det tre medlemmer som har vært med siden starten: Christel Gjertsen, Anita Tvedten og Heidi Klaastad.

– Jentegruppa har månedlige treff og har funnet sin egen stil som favner et ganske vidt spekter av aktiviteter. I tillegg til det selvfølgelige – jakt og fiske – har jentene vært på sopp- og bærturer og ski- og gåturer og det har vært arrangert utallige foredrag og kurs, om alt fra ekspedisjoner, fluebinding, våpenstell og hundehold til lefsebaking. Og ikke nok med det, jentene har vært på rafting i Sjoa, juvvandring i Trollfoss, overnatting med aktiviteter hos Opptur i Lardal, grotteturer på Skrim og seilturer med Frithjof pluss mye annet. To ganger har jentene til og med opplevd flåtefiske i Lågen.

Mer jakt og mer fiske

Glimrende og sosiale opplevelser alt sammen og ikke minst aktiviteter alle kan være med på. Nå håper imidlertid jentegruppa i Tjølling å vri aktivitetene litt mer over til det som er basisområdet til en jeger- og fiskerforening.

– Jo da, vi håper å få til enda mer jakt og fiske. Det er jo det foreningen driver med, men fortsatt skal det sosiale aspektet være med. Vi skal hele tiden inspirere og lære av hverandre. Nå i februar skal vi for eksempel være med Ingebjørg Ludvigsen – en av pionerene i jentegruppen – på fellefangst av mår på jaktterrenget i Telemark. Slik rovviltbekjempelse er jo uhyre viktig for skjøtte et jaktterreng og flere slike jaktaktiviteter blir det fremover, sier Ane Aarsten.

Selv håper hun på at det muligheter til å skyte litt mer i tiden som kommer. Har en engelsk setter fra Uvdal og er interessert i fuglejakt, burde mulighetene være der.

Samarbeid

Jentene i Tjølling er imidlertid ikke seg selv nok. De samarbeider gjerne med andre og har hatt flere felles møter og turer med jentene både i Hedrum og Brunlanes jeger og fiskerforeninger.

– Som sagt, det gjelder å lære av og inspirere hverandre til å være mer ute på fiske og fangst, sier Ane Aarsten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.