Han har blitt hedret og premiert en rekke ganger, den 81-årige skulptøren John Gesager Nielsen som opprinnelig er dansk, men flyttet til Norge som 21-åring fordi han elsker den norske naturen, fjellet og friluftslivet. Nielsens skulpturer i stål og plexiglass er stilt ut nærmest verden rundt og mye heder og ære har han høstet.
– Men nå ved juletider fikk jeg en skikkelig gladmelding. Tre av skulpturene mine er registrert i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og det ser jeg på som en stor ære. Poenget med den digitale registreringen er at verkene ikke skal forsvinne eller bli glemt, så dette synes jeg er skikkelig moro, sier John Gesager Nielsen.
Sjelden utstilling med tilnærmelser
Stål og plexiglass
Det første av de tre arbeidene Gesager Nielsen har fått med i Nasjonalmuseet, er en fonteneskulptur han laget for Statkraft i Sogn og Fjordane i 1988. Med denne vant kunstneren førstepremie i en lukket konkurranse.
Objekt nummer to er en skulptur han laget for Statens sjøaspirantskole i Horten i 1983 og det siste et relieff fra 80-tallet som henger på Tønsberg politikammer.
– Dette er litt artig. Det var faktisk politimesteren selv som kjøpte relieffet så han må ha ha hatt et godt blikk, ler John.
Og poenget med registreringene i Nasjonalmuseet er at mest mulig av norsk kunst skal gjøres tilgjengelig og ikke gå i glemmeboka. Kunstverkene blir fotografert og digitalisert slik at de blir søkbare for alle. På den måten havner de i en stor database og blir bevart for ettertiden, uansett hva som skjer med dem der de opprinnelig ble plassert.
Har trent i Vestmarka hver dag siden 1957
Fortsatt aktiv
John Gesager Nielsen har passert 80 år, men har på ingen måte lagt inn årene. Han er stadig aktiv og produserer jevnlig nye skulpturer, delvis hjemme på arbeidsrommet i Prinsegata, delvis på et verksted ved Kanalkaia. Og utstillinger er han stadig med på. Nærmest ukentlig får skulptøren invitasjoner fra USA og diverse steder i Europa som vil ha ham til å stille ut, men det blir for dyrt å frakte skulpturene verden rundt. På en utstilling i Dalype Galleri i Oslo fra 25. januar skal John imidlertid være med, sammen med keramikeren Geir Jensen fra Stavern, en malerinne og en tekstilkunstner.
–Og vet du, denne gangen samarbeider jeg med barnebarnet mitt som er ganske nyutdannet elektriker. Han har lagt inn lys i en av plexiglasskulpturene mine og den har blitt riktig flott. Denne skulpturen gleder jeg meg til å stille ut.
Friluftsliv
For John Gesager Nielsen har naturen og friluftsliv alltid vært viktig og han mener at jevnlige turer i naturen – hele året rundt – er med på å holde ham i gang. Ja, ikke bare med på. Turene og friluftslivet er det aller viktigste for mannen som helt utrent gikk sitt første Vindfjelløp i 1957 med et par tunge danske askeski smurt med stearinlys.
– Spesielt setter jeg pris på turene i Vestmarka sammen med Tor Olsen. Her har vi gått et par timer hver eneste uke siden 1957. Helt nødvendig både for kropp og sinn. Selv om hoften ikke er hva den var, må jeg ut.