Har gått hele Kyststien 25 ganger

Langtur: Jarle Kogstad fra Oslo har gått Kyststien i Brunlanes 25 ganger og kan ikke få fullrost området og folkene som holder stien i orden. – Uten tvil Norges flotteste tur, sier Kogstad.

Langtur: Jarle Kogstad fra Oslo har gått Kyststien i Brunlanes 25 ganger og kan ikke få fullrost området og folkene som holder stien i orden. – Uten tvil Norges flotteste tur, sier Kogstad.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er en fantastisk glede å kunne gå Norges aller flotteste tur. Det sier 53-årige Jarle Kogstad fra Oslo som har gått omtrent hele Kyststien i Brunlanes 25 ganger.

DEL

Jarle Kogstad har vandret mye rundt i Norge, både i høyfjellet og langs kysten. Maken til tur som Kyststien i Brunlanes har han imidlertid ikke funnet. Den er enestående.

– Ja, det vil jeg si. Ikke noe kan måle seg med Kyststien. Det eneste som forundrer meg at jeg møter overraskende få mennesker. Det kan kanskje henge sammen med at jeg starter tidlig om morgenen for å rekke over hele Kyststien før det blir kveld, undrer Jarle Kogstad.

Og tidlig må han starte hvis han skal rekke å gå de 32 kilometerne i løpet av en dag. Egentlig er jo Kyststien 35 kilometer, men Kogstad pleier å droppe den siste strekningen fra Helgeroa til Ødegården. Det er jo så mye enklere å komme seg tilbake hvis en stopper i Helgeroa.

SE OGSÅ: Jentene på Kyststien ønsker seg flere aktiviteter

– Hvis jeg går sammen med venner, og det gjør jeg noen ganger, bruker vi rundt sju timer på turen. Jeg har imidlertid gått alene, rett og slett for å se hvor fort jeg klarer å gjennomføre turen, og da har jeg brukt fem og en halv time. Da blir det ikke snakk om å sette seg ned for å spise og puste ut. Spisingen gjør jeg unna mens jeg går, forteller 53-åringen.

Fast tradisjon

Kogstad holder til på en familiehytte på Holtefjell i Tjølling, men når han virkelig skal ut for å gå langtur, velger han å dra over til Brunlanes og Kyststien der. Vanligvis går turen fra Stavern til Helgeroa, men Kogstad har også gått motsatt vei.

SE OGSÅ: Videre i de samme løypene

– Det har blitt en fast sommertradisjon de siste 20 årene, dette. Jeg finner ikke noe flottere sted enn Kyststien og noen år har jeg gått hele strekningen to ganger i løpet av sommeren. Og dette kommer jeg til å fortsette med. Holder helsen seg sånn noenlunde, går jeg gjerne hele Kyststien 25 ganger til, sier Kogstad.

Takk til de frivillige

Naturen langs Kyststien er naturligvis det viktigste for Jarle Kogstad og de fleste andre som velger å vandre langs kysten i Brunlanes. Mannen med 25 langturer legger imidlertid også vekt på hvor viktig det er at alt er så utrolig tilrettelagt langs de 35 kilometerne.

– Da jeg startet for 20 år siden, så Kyststien ganske annerledes ut enn i dag. Da var den på ingen måte så godt merket og tilrettelagt som nå. Ikke minst vil jeg legge vekt på alle de flotte informasjonsskiltene som er plassert langs løypa. Her kan en lære masse om det en passerer og turen blir nesten som en skoletime. Dessuten er det plassert ut rasteplasser med bord og benker underveis og selv pleier jeg å ta en rast ved båthavna i Ødegården og en i Nevlunghavn. Fantastiske steder begge to, som Kyststien for øvrig, sier Kogstad.

Han er også veldig nøye med å skryte av alle de frivillige som legger ned et stort arbeid for å holde Kyststien ryddig, merket og i orden.

– Det er helt hvor mye jobb enkelte legger ned for at andre skal få det bra. Jeg som har gått Kyststien så mange ganger, legger merke til det store arbeidet som blir gjort. Tusen takk alle sammen, både enkeltpersoner og folkene i Turistforeningen, sier Jarle Kogstad og gleder seg en ny sommer og nye turer langs perlen i Brunlanes.

Artikkeltags