– Vi arrangerte Camp Villaks i Brufoss i fjor sommer også og det ble en stor opplevelse for de 18 ungdommene som deltok. Alle var svært begeistret etter at leiren var avsluttet og mange fortalte at de gjerne kommer igjen denne sommeren også, forteller Ayna Heilong som er prosjektleder i Norske Lakseelver.

– Og fisk fikk de kanskje også?

– Visst fikk de fisk. Tre pene lakser og ei gjedde på 1,5 kilo ble dratt på land. Den siste sågar av campens yngste deltaker, Simon på 10 år, som hadde fått innvilget dispensasjon for å bli med på dagtid, forteller Heilong.

Camp Villaks er for alle fiskeinteresserte ungdommer mellom 14 og 18 år og her alt fra helt grønne nybegynnere innen laksefiskere til de reneste racerne som kan dette fra før. Arrangørene sørger for at alle får utbytte av oppholdet og Ayna Heilongs erfaring fra tidligere camper er at alle drar fra leiren mange opplevelser rikere.

Opplæring i fluefiske

Under fjorårets camp i Brufoss fikk deltakerne glimrende opplæring i fluefiske etter laks av medlemmer av organisasjonen Waterproof.

– Dette var nytt for de aller fleste, i alle fall fluekasting med tohånds-stang, men deltakerne syntes dette var veldig interessant og fulgte nøye med. Under fiskingen i Brufoss viste det seg imidlertid at det var litt for mye vind og litt for vanskelige vadeforhold til å få skikkelig sving på fluestanga. Dermed visste det seg at sluk var det mest effektive fangstredskapet på ettermiddagen og kvelden. Det var da også på sluk de fire fiskene som havnet på land, ble tatt, forteller Ayna Heilong.

15 gode elver

På årets Camp Villaks i Brufoss, som arrangeres 10.-11. august, er 20 plasser og påmeldingsfristen er 20. juli. Henvender en seg til arrangørene Norske Lakseelver eller Norges Jeger og Fiskerforbund, får en ordnet dette.

Og det er gode 15 lakseelver som er valgt ut. Målet er at ungdommen skal få fisk og på den måten bli fristet til å fortsette med denne flotte hobbyen.

Ved siden av Brufoss arrangeres det villaks-camper i Vosso-Bolstadelva (Hordaland), Stordalselva (Møre og Romsdal), Surna (Møre og Romsdal), Suldalslågen (Rogaland), Saltdalselva (Nordland), Otra (Vest-Agder), Målselva (Troms), Lygna (Vest-Agder), Lakselva i Porsanger (Finnmark), Kongsfjordelva (Finnmark), Gaula i Sunnfjord (Sogn og Fjordane), Bjerkreimselva (Rogaland), Altaelva (Finnmark) og i Valldøla (Møre og Romsdal).

– Vi tilbyr rått fiske, ny kunnskap og mye moro for bare 400 kroner. Det inkluderer mat, overnatting og lån av fiskeutstyr og når vi ikke er ute og fisker, overnatter vi i lavvo, lager mat på bål og blir kjent med unge laksefiskere fra hele landet. Erfaringene fra fjorårets camper er at dette virkelig er en opplevelse og svært lærerikt, forteller Ayna Heilong.

Dermed er det vel bare å melde seg på. Laksesesongen i Lågen er allerede godt i gang og rapportene forteller at oppgangen av fisk er meget god i år. Og i august er gjerne fisket i Brufoss på sitt beste. Det bør absolutt være mulig å få fisk.