Livlig sommer på Nordgardsetra

Åpning: Lørdag ble Nordgardsetra åpnet for sommeren. Fra venstre: Leder av Norsk Telemarksfelag Hilde Riis fra Krødsherad, styremedlem i Nordgardsetra Kari Tjentland, fylkesmann Per Arne Olsen og daglig leder på Nordgardsetra Helene Bøe Andersen.foto: tor Bjørvik

Åpning: Lørdag ble Nordgardsetra åpnet for sommeren. Fra venstre: Leder av Norsk Telemarksfelag Hilde Riis fra Krødsherad, styremedlem i Nordgardsetra Kari Tjentland, fylkesmann Per Arne Olsen og daglig leder på Nordgardsetra Helene Bøe Andersen.foto: tor Bjørvik

Artikkelen er over 2 år gammel

Det blir liv og røre på Nordgardsetra i år også. Lørdag ble sesongen innledet av fylkesmann Per Arne Olsen og nå går det slag i slag med arrangementer fram til midten av august.

DEL

– Programmet er for så vidt ganske tradisjonelt, men i år har vi satset på mer sang og musikk enn tidligere år. En dag vi har spesielt god tro på, er lørdag 8. juli da det er allsang på setra med Radio Lågendalen og forsangere. Dette er et av de få kveldsarrangementene vi har og her kommer det til å bli liv. Det er den første gangen vi prøver oss på noe slikt og dette kommer til å bli bra. Sang og musikk blir det også under olsokfeiringen 29. juli dit Lardølingane kommer og ikke minst 12. august når Kongsberg Trekkspillklubb stiller opp, forteller Helene Bøe Andersen som er daglig leder på Nordgardsetra.

Det er hun som har vært ansvarlig for driften ved Nordgardsetra de siste sommerne og som i fjor har hun med seg to seterjenter.

– Og i år har vi også hyret en vaffelskreppe som står for vaffelstekingen hver eneste dag. Dessuten har vi dugnadshjelp fra flere 4H-klubber, forteller Andersen.

Familieopphold

På Nordgardsetra er det dyr som på en helt vanlig, gammeldags seter. Her finner en telemarkskuer fra en bonde i Krødsherad og her er det hester, lam, smågriser, høner, hester, ender og kaniner.

– Melka fra kuene bruker vi til å yste, kjerne smør og koke prim som på en ordentlig seter og alle dyrene krever stell i større eller mindre grad. Slikt er populært for urbane familier og i fjor hadde fire-fem familiegrupper som overnattet hos oss og deltok i det daglige seterlivet. Dette er en ganske spesiell opplevelse for folk som kanskje ikke er så vant til dyr og dette opplegget kjører vi i år også. Det er bare å melde seg på og her blir det seterliv, kost og losji gjennom hele sommeren, forteller Helene Bøe Andersen.

Barnas dag

Kommende helg blir antakeligvis en av sommerens største på Nordgardsetra. Lørdag er det dans med Haugtussa og dagen etter arrangeres Barnas dag med 4H Vestfold og en lang rekke aktiviteter med ansiktsmaling og det hele.

– Barnas dag er tradisjonelt sett den største i hele sommersesongen her oppe hos oss. Da myldrer det av barn og voksne på setervollen og det er ingen grunn til at det skal komme færre i år.

Rikholdig program

Ellers blir det mye å oppleve på Nordgardsetra også denne sommeren. Her blir det Dølahestens dag, et program med nyttevekster i naturen, bakstehelg med Vestfold Bygdekvinnelag og seterjentetreff, husflidsdag med Larvik Husflidslag, skaudag for hele familien med Vestfold Skogselskap og Dyrenes dag før sommeren avsluttes med Markedsdag med utstillere fra fjern og nær 13. august.

– Og så kan en få være med på bjønnejakt. Ja, ikke helt ordentlig da, men 16. juli stiller Hans Røsholt opp og forteller om den gangen det virkelig var bjønn på lardalskauane. Det pleier å bli livlige saker og spesielt spennende blir turen opp til den gjenoppbygde bjønnestilla, forteller Helene Bøe Andersen.

Det blir med andre ord litt av hvert å oppleve på setra.

Artikkeltags