– Skulle jeg savne Lardal for mye nå, er det ingen vei tilbake

Siste dag: Lardals Rådmann Mette Hvål har sin siste arbeidsdag i Lardal i morgen. Nå venter en ny jobb i Bufetat i Kongsberg og Oslo fra       7. august.foto: roger w. sørdahl

Siste dag: Lardals Rådmann Mette Hvål har sin siste arbeidsdag i Lardal i morgen. Nå venter en ny jobb i Bufetat i Kongsberg og Oslo fra 7. august.foto: roger w. sørdahl

Artikkelen er over 3 år gammel

Mette Hvål har prøvd å forlate Lardal før. Det gikk ikke og hun søkte seg tilbake. Nå er det imidlertid definitivt. I morgen har rådmannen sin siste dag på jobb i Lardal kommune.

DEL

– Skulle jeg savne Lardal for mye nå, er det ingen vei tilbake. Fra 1. januar 2018 finnes det ikke lenger noen Lardal kommune og for meg vil det ikke være noen jobb å søke på. Men heldigvis bor jeg i Hvittingfoss, så det er bare drøyt 10 minutter å kjøre til Svarstad hvis savnet skulle bli altfor stort.

Mette Hvål har imidlertid tatt sin beslutning. 7. august begynner hun i ny jobb som seksjonssjef i Bufetat med arbeidsplass delvis i Kongsberg, delvis i Oslo. Det gleder hun seg til, selv om ikke noe blir som å jobbe i Lardal kommune. Det er Mette Hvål klar på.

– Det er alltid spennende å begynne på noe nytt, selv om det blir mer pendling nå enn i løpet av de årene jeg har jobbet i Lardal kommune. I Hvittingfoss, der jeg er født og oppvokst, kommer jeg imidlertid til å fortsette å bo, sier Mette Hvål.

Lang fartstid

Egentlig er Mette Hvål utdannet sykepleier, men etter hvert har hun tatt atskillig etterutdanning innen ledelse. Det er hun faktisk ikke ferdig med ennå og målet er å ta en mastergrad, ved siden av den nye jobben. Slik har hun for så vidt alltid operert. Tidkrevende jobber, barn, etter hvert barnebarn og utdannelse. Det en har lyst til, får en tid til og mastergraden skal gjennomføres.

I Lardal har Mette Hvål lang fartstid. Hun startet allerede i 2000 i et vikariat som pleie- og omsorgssjef. Senere har hun vært helse- og omsorgssjef, stabsleder og nå altså rådmann i fem og et halvt år.

– Men det var altså de tre årene som kommunalsjef i Andebu?

– Ja, det var dem. Jeg søkte meg bort en periode, men fant snart ut at det var i Lardal jeg trivdes best. Dermed kom jeg tilbake og angret absolutt ikke på det. Miljøet her på herredshuset er enestående, folk i Lardal har et stort hjerte og engasjement for kommunen sin og Lardal er en liten og oversiktlig kommune. Egentlig på godt og vondt, men her kjenner alle hverandre og alle vil hverandre vel.

– Og heller ikke de helt store stridighetene i kommunestyret?

– Nei, i løpet av de drøye fem årene jeg har sittet som rådmann er det kun én sak der det har vært steile fronter og opphetet temperatur i kommunestyret. Det gjaldt saken om kommunesammenslåingen med Larvik. Det var kanskje ikke helt unaturlig, men mitt inntrykk er at alle parter bare ville det beste for kommunen. Spørsmålet var hvilken vei det var riktig å gå, sier Mette Hvål.

– Men nå er jo avgjørelsen tatt og også den nye kommunen skal jo ha en rådmann. Var det aktuelt for deg å søke?

– Nei, det var ikke det. Jeg vet det ble antydet, men for meg var det ikke aktuelt. Jeg satte meg ned og tenkte over hva jeg ville bruke fremtiden på og status er at jeg er 52 år, bor på Hvittingfoss der jeg fortsatt vil bo, har kjæreste og to barnebarn i nærheten. Dermed ble konklusjonen at rådmannsjobben i den nye kommunen ikke var noe for meg. Dermed søkte jeg meg over i et helt annet felt, altså Bufetat som er den statlige delen av Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Skal lære å slappe av

Fra i morgen starter Mette Hvål på en sju uker lang ferie og avspasering. Noe slikt har hun aldri hatt før i de hektiske og arbeidskrevende jobbene hun har hatt.

– Først og fremst må jeg lære meg å slappe av. Det er jeg ikke så flink til og derfor har jeg ikke så mange konkrete planer for ferien. Det eneste er vel egentlig at datteren min på Passebekk skal gifte seg i sommer og det blir nok en del å gjøre i forbindelse med det. Men det er bare hyggelig. Nei, avslapning og batterifylling blir det viktigste med ferien.

– Men er det slik at en rådmannsjobb i en liten kommune som Lardal er like arbeidskrevende som en tilsvarende jobb i en kommune med 20 ganger så mange innbyggere?

– Det er jeg ikke helt sikker på i og med at jeg aldri har hatt en slik jobb. Men det som er sikkert, er at i en liten kommune er det ikke så mange å fordele jobbene på. Derfor må hver enkelt i administrasjonen ofte gjøre mange og varierte oppgaver. I en stor kommune som Larvik har en mer å spille på og flere til å ta seg av det som må gjøres. det er fordeler og ulemper med begge deler, men det viktigste er å sørge for innbyggernes ve og vel.

Det føler Mette Hvål at har vært rettesnoren i alle de 15 årene hun har jobbet i Lardal kommune.

– Men nå er det slutt og jeg kommer til å savne alle sammen, både i administrasjonen og innbyggerne.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken