Dette skjer på museet i sommer

Dristig ferd: På Sjøfartsmuseet kan du blant mye annet oppleve kanoen som larviksguttene Reidar Teigen og Odd Ekanger Olsen padlet fra Larvik til Nilens kilder med fra 1952 til 1954. Foto: Majala Tamber

Dristig ferd: På Sjøfartsmuseet kan du blant mye annet oppleve kanoen som larviksguttene Reidar Teigen og Odd Ekanger Olsen padlet fra Larvik til Nilens kilder med fra 1952 til 1954. Foto: Majala Tamber

Artikkelen er over 2 år gammel

Sommersesongen er godt i gang på Larvik Museum. Hver dag i sommer kan hele familien delta på aktiviteter, omvisninger og utstillinger, fram til 20. august.

DEL

Museets sommerprogram startet allerede sist helg og varer altså helt til 20. august. Her tilbys noe for enhver smak.

I Verksgården finnes både grevskapsutstillingen Den glemte byen og Larvik i endring 1880-1915. Byjubileumsfilmene vises i museumskinoen, og omvisninger for voksne gis hver onsdag.

– Og onsdager får også barn mulighet til å prøve ut en aktivitetsløype med oppgaver som barn måtte gjøre i gamle dager, som å bære vann med vassåk, skrive med pennesplitt og blekk, og stoppe tøy, forteller Alexander Vågen Oxholm som er administrasjonskonsulent ved Larvik Museum.

I Kreativt verksted er det heldagsaktiviteter for barna.

– I byutstillingen blir man spurt hva man ønsker for det fremtidige Larvik. Hvordan vil man at byen skal se ut i fremtiden? Her er mulighetene mange. Og som en fortsettelse på dette har vi laget et grunnriss av Larvik by på LEGO-plater i Kreativt verksted og skaffet masse LEGO. Så nå er det opp til barna å bygge Larvik slik de vil at byen skal se ut. Det er jo de som skal bo og leve her i årene fremover, sier Vågen Oxholm.

For barn og voksne

I Herregården er det både barneaktiviteter og omvisninger for voksne hver dag, og kafeen som selger kaffe, vafler og saft, er åpen. Nytt av i år er at besøkende får et bedre visuelt inntrykk av hvordan Herregården så ut da den var grevens residens, både med tekstiler, gjenstander og rekonstruksjonstegninger i stor skala. Med på inngangsbilletten får de besøkende også med seg en ny, rikt illustrert Herregården-guide.

– Av heldagsaktiviteter på Herregården kan nevnes herregårdshoffet, hvor barna kan lage grevens tjenestefolk og embetsmenn av trefigurer, filt og annet, og ikke minst å skrive «grevebrev», sier Vågen Oxholm. – Her får barna skrive med fjærpenn og blekk, før vi forsegler brevet med Gyldenløve-stempel på smeltet voks. Vi må dessuten nevne vårt nye puslespill, med motiv av innseilingen til Larvik. Det må da være Larviks aller største puslespill?

Men i Herregården kan en oppleve atskillig mer enn som så. Bygningen er satt opp med lafteteknikk og her kan barn lære lafting torsdag og fredag. Dessuten kan en få høre skumle historier fra Herregården og en kan få vandre i Comtesse Juliane Sophies fotspor og på den måten bli bedre kjent med både henne og Larvik på 1700-tallet.

To utstillinger

På Sjøfartsmuseet, som holdes åpent fra torsdag til søndag, er det anledning til å oppleve to utstillinger denne sommeren. Den ene ligger i den nye i andre etasje; «Oppdagere og eventyrere».

Det gis også omvisninger for voksne hver fredag. Fredager holdes det fortellerstund for barn, en om de lokale heltene i den nye utstillingen og den andre om Tordenskjolds kule. I tillegg blir det rebusløp og tegneseriekonkurranse alle dager museet holder åpent.

– Det er mye nytt å oppleve, og vi oppfordrer alle til å besøke oss i sommer. Vi minner også om at du har adgang til alle de tre museene på samme billett, forteller Vågen Oxholm.

Artikkeltags