Fahria nominert til jenteprisen

Seks nominasjoner: Farhia Luul Makerow fra Larvik har fått hele seks nominasjoner til årets jentepris i regi av Plan International Norge for sitt engasjement mot kjønnslemlestelse. Om hun vinner blir klart 11. oktober.arkivfoto

Seks nominasjoner: Farhia Luul Makerow fra Larvik har fått hele seks nominasjoner til årets jentepris i regi av Plan International Norge for sitt engasjement mot kjønnslemlestelse. Om hun vinner blir klart 11. oktober.arkivfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Får larviksjenta Farhia Luul Makerow årets jentepris fra Plan International Norge? Det avgjøres 11. oktober og Farhia har fått flest nominasjoner.

DEL

I februar i år ble dokumentarfilmen «I min mors navn» vist på NRK TV og her hadde Farhia Luul Makerow – opprinnelig fra Somalia – en sentral rolle. Filmen omhandler kvinnelig omskjæring og Farhia ønsket å vise hvordan jenter i både Norge og i Somalia lever. Det hele handler om sosial kontroll og brudd på menneskerettigheter. Farhia ønsket fokus på dette og har siden innspillingen kjempet for å spre kunnskap om temaet, både i utlandet og i Norge. «Hennes arbeid har betydd mye for mange jenter som har opplevd dette», heter det i nominasjonen til årets jentepris i regi av Plan International Norge.

LES OGSÅ: Farhia (19) fra Larvik har hendene fulle etter NRK-dokumentar

– Og Farhia har fått overlegent flest nominasjoner av årets kandidater. Vanligvis blir hver enkelt foreslått av en eller to, men Farhia peker seg ut på en helt spesiell måte i og med at hele seks forslagsstillere har nominert henne, forteller Anna Kvarberg Ekre som er kommunikasjonsrådgiver i Plan.

Kvinners rettigheter

Selv sier Fahria at hun har engasjert seg for kvinners rettigheter siden hun var 14 år gammel og ikke har gitt opp kampen seks år senere.

– Min hjertesak er å jobbe mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Det er en praksis som startet i Faraos tid, og den fortsetter ennå i deler av Afrika, Asia og Midtøsten. I hjemlandet mitt Somalia er 98 prosent av alle kvinner omskåret, i den verste formen som kalles infibulasjon. Andre temaer jeg også jobber med daglig er HIV og AIDS, barneoppdragelse, mobbing og integrering, sier Fahria.

At hun har fått hele seks nominasjoner er Fahria stolt over og mener det henger nært sammen med filmen «I min mors navn».

LES OGSÅ: Ble fortalt at hun skulle «komme seg tilbake til dit hun kom fra»

– Jeg er nominert fordi mitt engasjement har vist folk rundt meg at jeg virkelig bryr meg. Flere unge jenter har sett dokumentaren «I min mors navn» og hørt foredragene mine eller vært på mine kurs. Noen av dem har tatt kontakt og fortalt at de ønsker å åpne seg og forsøke å reversere omskjæringen. Jeg har blitt med noen av dem til sykehuset og vi har dannet personlige bånd. Dette er viktig for meg, å få alle til å føle seg sett på et individuelt nivå. Det har vært utfordringer med dette på grunn av at familien ikke må få vite det. Derfor holder jeg også kurs for voksne med minoritetsbakgrunn om barneoppdragelse og integrering. Dette er sammen med organisasjonen Tverrkulturell helseinfo. Kampen for jenters rettigheter er fortsatt aktuell, fordi vi blir undertrykket, enten det er snakk giftermål, kropp, utdanning eller profesjon. Det foregår hele tiden i større eller mindre grad, og når det foregår så i stor grad at det påvirker helsen til unge jenter, så blir jeg veldig engasjert.

Henger høyt

Plans jentepris henger høyt og de siste vinnerne har vært Andrea Voll Voldum (voldtektsoffer) og Deeyah Khan (menneskerettsaktivist).

– Farhia Luul Makerows arbeid og engasjement er svært viktig for kvinner og jenter verden over. Det problemet hun har tatt opp, er dessverre verdensomspennende. Om hun vinner årets pris, får vi altså vite 11. oktober, sier Anna Kvarberg Ekre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.