Hvis du har en skatt på loftet er Stavernhallen stedet å ta den med

Har det aller meste: Det blir kanskje ikke så mange juleting på Larvik Samlerklubbs messe i Stavernhallen i helgen, men ellers har Ingrid Bjørnsen og de andre utstillerne det aller meste.arkivfoto

Har det aller meste: Det blir kanskje ikke så mange juleting på Larvik Samlerklubbs messe i Stavernhallen i helgen, men ellers har Ingrid Bjørnsen og de andre utstillerne det aller meste.arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel

Har du en gammel bok, et maleri eller en annen antikvitet du ikke riktig vet verdien på? Da er Stavernhallen stedet til helgen. Her kan du få det meste vurdert.

DEL

Antikkrunden på TV og tilsvarende programmer fra Sverige og Danmark er populære saker. Det er alltid morsomt å observere eksperter i arbeid og ikke minst se folks forundring når de kommer med en eller annen antikvitet de trodde var verdt 100.000 kroner og så viser det seg at prisvurderingen ligger på 200. Like artig er det å se folk som opplever det motsatte. En kommer for eksempel med oldemors vinglass som en egentlig hadde tenkt å kaste, og så blir de prissatt til flere titusener.

SE OGSÅ: Tradisjonsrik samlermesse i Stavernshallen

Noe slikt kan en oppleve i Stavernhallen lørdag og søndag. Da arrangerer Larvik Samlerklubb sin tradisjonsrike messe og hit kan folk komme for å få vurdert det de måtte ha av eldre ting hjemme – fra bøker og malerier til sølv, porselen og frimerker. Alt kan være av interesse og alt har en pris, selv om den kan vise seg å være langt lavere enn eieren hadde trodd.

Lokal ekspertise

Og eksperten i Larvik Samlerklubb er Tor Buaas. Det er han folk skal henvende seg til hvis de tror de har noe av interesse og det er han som kommer med vurderingen. Buaas er på plass fra klokken 13.00 til 15.00 både lørdag og søndag

– Men du kan da ikke ha oversikt over alle mulige typer antikviteter.

– Nei, det har jeg jo selvsagt ikke, men heldigvis har vi mange usedvanlig dyktige medlemmer i samlerklubben. Er det noe jeg ikke klarer å prissette på stående fot, tar jeg bare kontakt med noen av de andre. Dessuten hender det jo at jeg må ta et bilde av gjenstanden og så sjekke i bøker eller på internett i ettertid. Vi prøver å gi folk hjelp med det meste, sier Buaas.

Og det en skal være klar over, er at Tor Buaas er regnet blant landets aller fremste eksperter på porselen. Innenfor denne bransjen har han drevet i over 40 år og Buaas har peiling på det meste.

– På den annen side kan det vel ikke være lett å sette en objektiv pris på en antikvitet? Den er vel som det meste annet, avhengig av markedet?

– Selvsagt er den det. En antikvitet er ikke verd mer enn noen er villig til å betale for den, men vi vet jo hva som er populært akkurat nå og vet hva som selges til den og den prisen.

– Og hva er populært akkurat nå?

– Jeg vil si såkalte retro-ting. Skilt, bilder og gjenstander fra 50- og 60-tallet er i skuddet. Slikt kan en få gode priser for.

Norges største

Larvik Samlerklubb er en av de aller største i Norge og messen i Stavernhallen er den største. Den samler 40 utstillere fra Vestfold, Telemark, Østfold, Oslo og sågar Sverige og inngangen og prisvurderingene er gratis.

SE OGSÅ: Selskapskjoler og snurrepiperier på gårdsutsalg

– Vi kunne vært langt flere. Det er lange ventelister til messen, men plassen tillater kun 40 utstillere, forteller Ingrid Bjørnsen, leder i samlerklubben.

– Og hva kan publikum finne hos dere?

– Det aller meste som noen samler på. Mangler en for eksempel en kopp eller en skål til bestemors gamle servise, er Stavernhallen stedet. Vi i samlerklubben selger av overskuddet, og det er ikke så lite.

Artikkeltags