Mimring fra Østre Halsen på bygdedagen

«Hjemme» igjen: Wenche Yamamoto Bondevik har bodd mye lengre i Drammen og andre steder i verden enn hun bodde på Østre Halsen. Men søndag er hun hjemme igjen for å holde utflyttertalen på Tjøllingvollen.

«Hjemme» igjen: Wenche Yamamoto Bondevik har bodd mye lengre i Drammen og andre steder i verden enn hun bodde på Østre Halsen. Men søndag er hun hjemme igjen for å holde utflyttertalen på Tjøllingvollen.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det blir litt mimring fra Østre Halsen på 50-tallet, ikke minst om dagene da hvalbåtene kom hjem. Da lå spenningen over Halsen i dagevis. Det forteller Wenche Krohn Johansen som skal holde utflyttertalen i Tjølling.

DEL

Det skjer under bygdedagen på prestegårdstunet på Tjøllingvollen søndag formiddag.

– Egentlig var jeg jo ikke ordentlig halsing. Vi kom fra byen og flyttet inn i Rekkeviks gate – der Gunnar og Turid Løsnæs bor nå – og det er litt spesielt med små steder. Det tar en tid å bli godtatt, men for min del gikk det greit, forteller Wenche Yamamoto Bondevik som altså er født Krohn Johansen og giftet seg med en japaner som het Yamamoto og senere tidligere biskop Odd Bondevik som hun hadde kjent i 25 år. De fikk dessverre bare tre år sammen som ektefolk, men som Wenche sier: «Jeg giftet meg med min beste venn» som hun av alle steder traff i Japan. Japaneren på sin side ble hun kjent med i København. Verden er ofte mindre enn man tror.

Minner fra hvalbåtene

Verden har for øvrig Wenche sett det aller meste av. Egentlig ønsket hun å bli journalist og jobbet hver eneste sommer som vikar i Østlands-Posten. Senere reiste hun rundt i verden ved å jobbe som messehjelp på forskjellige båter og det er ikke rent få steder hun har besøkt i årenes løp.

– Men så søkte jeg et ettårig vikariat som kateket i Drammen, men sannelig ble jeg i jobben i 30 år. Det passet meg bra i og med at jeg alltid har likt å jobbe med ungdom og her fikk jeg brukt alle sider av meg selv. Og i Drammen har jeg bodd siden, forteller Wenche som fortsatt har et nært forhold til Larvik og Østre Halsen. Er en fra Halsen så er en alltid halsing.

Men altså utflyttertalen. Den vil Wenche Yamamoto Bondevik – som også har talt på utflytterdagen i Bøkeskogen – legge opp som en mimring rundt 50-årene på Halsen.

– Jeg føler egentlig at jeg vokste opp i middelalderen, i hvert fall kommunikasjonsmessig. Tenk bare på at vi satt ved vinduene på halseskolen og speidet etter hvalbåtene som kom inn til verven. Da hadde de ringt via Tjøme radio og fortalt at «nå passerer vi Jylland». Så var det bare å vente og da båtene stevnet inn mot Hølen, fikk hele skolen fri. Den gangen var det jo ikke snakk om å ringe på mobiltelefonen og hjemme oss var vi blant de første som fikk telefon på Halsen, forteller Wenche som i tillegg til flere artikler og faglitteratur har skrevet fire bøker som i sin tid solgte godt. Inntil sykdommen satte en stopper for det, var hun også svært aktiv som kåsør og foredragsholder. En ideell utflyttertaler, med andre ord.

Stort program

Men bygdedagen i regi av Tjølling historielag på Tjøllingvollen søndag inneholder langt mer enn Wenche Yamamoto Bondeviks utflyttertale.

Det hele starter med høymesse i Tjølling kirke klokken 11. Så går det slag i slag med åpning der Gjallarhorn spiller, kunstutstilling ved Åke Berg og Jan Olav Forberg, åpne samlinger, marked på tunet, gamle kjøretøy, håndverk og kaniner. Salg blir det også, av bøker, såper, håndarbeid, hjemmebakst og rømmegrøt og pølser.

– Jeg gleder meg, jeg, sier Wenche Yamamoto Bondevik. – Det er alltid godt å komme hjem til Tjølling.

Artikkeltags