Tollerodden blir et enda flottere smykke

Gleder seg: Per Thorstensen og Hilde Borgir fra Stiftelsen Tollerodden gleder seg til at hele taket blir dekket av svart, glasert takstein. Foreløpig er man godt i gang med sørsiden av taket.foto: roger w. sørdahl

Gleder seg: Per Thorstensen og Hilde Borgir fra Stiftelsen Tollerodden gleder seg til at hele taket blir dekket av svart, glasert takstein. Foreløpig er man godt i gang med sørsiden av taket.foto: roger w. sørdahl

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå skal Archer-huset på Tollerodden bli et enda flottere smykke. Den røde taksteinen er i ferd med å bli skiftet ut med svart glasert stein og jobben vil totalt koste 1,3 millioner.

DEL

Intet mindre enn håndstrøken, tolags glasert enkeltkrummet svart takstein fra det danske firmaet Dantegl skal nå pryde Archer-husets tak, og har det ikke vært flott før, blir det i hvert fall flott nå. Når sola skinner på den spesielle strukturen i den svarte glaserte taksteinen, blir huset rett og slett et smykke som kommer til å vekke enda større oppsikt enn det gjør i dag.

– Det er spesialbestilte saker dette. Hver eneste takstein er såkalt håndstrøket så her er det et gammelt, tradisjonsrikt håndverk med i bildet. Akkurat slike steiner som vi nå legger på Tolleroddens tak, blir også lagt på Domkirken i Oslo og et verdifullt kulturminne i Trøndelag. Vi er med andre ord i godt selskap, sier Hilde Borgir i Stiftelsen Tollerodden.

De nye taksteinene er for øvrig godkjent både av Riksantikvaren og Norsk institutt for kulturminneforskning.

Historisk korrekt

Fra en gang tidlig på 1970-tallet har Archer-husets tak vært kledd med rød takstein. Det er nok slik de aller fleste husker det. Den var for så vidt pen nok, men ikke historisk korrekt.

– Før restaureringen rundt 1970 hadde byggets tak svart, glasert stein. Vi fant biter av slike da taket ble åpnet for et par uker siden og det var også et lager i kjelleren av gammel stein, nesten helt lik den vi legger nå, og over 200 år gammel. Det vi gjør nå, vil utvilsomt bringe bygget fra 1670 tilbake til fordums prakt og utskiftingen av takstein er både historisk og teknisk dokumentert, forteller Hilde Borgir.

Egentlig kunne nok den røde taksteinen holdt noen år til, men saken er at Tolleroddens venner fant ut at både pappen og lektene måtte skiftes. dermed slo en like godt til å skiftet taksteinen med det samme.

– Tidligere var det brukt en type papp som ikke pustet. Nå som huset er oppvarmet store deler av året, ble det fare for kondens og dermed var det ikke noen vei utenom å skifte taket, både på hovedhuset og på tilbygget, sier Per Thorstensen.

Ingen billig affære

Mellom 900.000 og 1,1 million kroner koster den jobben som nå gjøres på Archer-huset. I tillegg kommer installering av nytt ventilasjonsanlegg på loftet for å bedre utluftingen og inneklimaet og to nye takvinduer mot sør. Totalt snakker en da om 1,3 millioner kroner.

– Men pengene har vi. Vi har fått god støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen UNI. De har hjulpet oss mye. Dessuten bruker vi drøyt 200.000 av tidligere bidrag fra Larvik kommune og inntekter fra husdriften. Mye er også gjort på dugnad, blant annet fjerningen av den røde taksteinen som lå på huset tidligere, sier Hilde Borgir.

Ryddes til sankthans

Om en snau uke er det sankthansaften og da blir det som vanlig et stort arrangement på Tollerodden. Da er det viktig at plassen i sørkant av huset er ryddet.

– Og det skal vi klare. Snekkerne står virkelig på og vil bli ferdig med sørsiden av taket før sankthans. Deretter går de løs på nordsiden og tilbygget mot Kirkestredet. Alt blir klart til sankthans, sier Hilde Borgir.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.