– Vestfolds mest spennende turområder finner vi i Larvik og Lardal

UT PÅ TUR: Erlend Larsen har nettopp kommet ut med en revidert versjon av «På tur i Vestfold og han oppfordrer folk til å besøke steder i Vestfold der de aldri har vært før. Da vil en oppdage hvilket fantastisk turfylke Vestfold er.

UT PÅ TUR: Erlend Larsen har nettopp kommet ut med en revidert versjon av «På tur i Vestfold og han oppfordrer folk til å besøke steder i Vestfold der de aldri har vært før. Da vil en oppdage hvilket fantastisk turfylke Vestfold er. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestfolds natur er variert og mangfoldig. Det vet vi ikke minst fra Larvik og Lardal og turmulighetene er nærmest uendelige. Nyttige tips kan en få av Erlend Larsen hans bok «På tur i Vestfold».

DEL

– Vestfold er et lite fylke i areal, men stort i variasjon og forskjellige terrengtyper. Det ser en kanskje best i kommunene Larvik og Lardal. Her kan en komme fra de ytterste skjær og svaberg i Skagerrak til nærmest høyfjellsaktig terreng på Vindfjell og Skrim bare i løpet av en drøy time i bil. Etter mitt syn har Larvik og Lardal det mest spennende turterrenget i Vestfold, sier Erlend Larsen som nå er ute med en ny versjon av «På tur i Vestfold» som opprinnelig kom ut i 2010.

Den gangen solgte han ut opplagene på til sammen 10.000 i løpet av ganske kort tid og boken ble en bestselger i Vestfold og det i en periode da Karl Ove Knausgård var på topp. Senere har Larsen gitt ut oppfølgeren «På tur i Vestfold 2» og den er det solgt 7.000 eksemplarer av.

SE OGSÅ: Bybloggen: I sporene til fanter og skoggangsmenn

– Nå som den første turboken er utsolgt, fant jeg ut at jeg ville utgi en ny utgave. Alle de opprinnelige 160 turene er med, men også fem nye. Det har jo skjedd ganske mye i Vestfold i løpet av de siste sju årene. Tenk bare på omleggingen av jernbanen i nordfylket og den nye E18 gjennom hele Vestfold. Derfor gikk jeg opp alle turene på nytt og tok nye bilder. Nye kart er også produsert og dermed fremstår turboken som helt ny, sier Larsen.

Flott i Larvik og Lardal

I «På tur i Vestfold» beskrives en lang rekke skiturer, sykkelturer, fotturer og padleturer og hver enkelt kommune har fått med minst en sykkeltur og to fotturer i tillegg til at padleturene er spredt jevnt utover fylket.

– Og som sagt, noen av de mest spennende turene har jeg funnet i Larvik og Lardal med disse to kommunenes høyst varierte terreng. Og så er det jo slik at folk som regel velger de samme turene der de er kjent, gang etter gang. Det er ikke nødvendig. Det er langt mer spennende og interessant å oppsøke nye steder, mener Larsen.

SE OGSÅ: – De som velger å bli med på alle de 13 turene, får et godt innblikk i det vårt distrikt har å by på og ikke minst fantastiske og varierte naturopplevelser

I Larvik har sykkelturen utgangspunkt ved Hedrum kirke og går gjennom et variert kulturlandskap øst for Lågen. Fotturene går til Musekollen ved Kvelde og på Mølen.

– Disse to fotturene er svært familievennlige og tilgjengelige for alle. Ta for eksempel Mølen. Her går de fleste fra parkeringsplassen og ned i rullesteinene, men det er ypperlige områder både øst- og vestover.

For Lardals del er sykkelturen av det litt hardere slaget. Den går fra Svarstad sentrum til Herland og over Storåsen og Gyldenspissen med retur til Svarstad, en tur på rundt 27 kilometer. Fotturene går til den spektakulære Trollfoss og til Tyriåsen øst for Lågen.

– Prøv noe nytt

Selv har Erlend Larsen gått, syklet og padlet alle de rundt 170 turene han beskriver i den reviderte boken. Dermed må en kunne si at han er mer kjent i Vestfolds turterreng enn de aller fleste.

– Og det jeg blir mer og mer opptatt av, er at folk skal forsøke seg på turer i områder der de ikke har vært før. Vestfold er jo et lite fylke i areal, så det tar ikke lang tid å komme seg til turområder som en aldri har besøkt. Gjør en det, vil en fort oppdage hvilket fantastisk turterreng Vestfold har, sier Erlend Larsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.