(sb.no) Lørdag så Ulv Sandberg sammen med kompisen sin en humle susende rundt i Melsomvik, er det helt normalt på høsten?

– Jeg og min kompis tenkte at dette var en helt unaturlig tid å observere en humle, sier Ulv Sandberg.

Er det normalt med humler nå på året?

– Normalt har humlearbeiderne dødd nå og de nye dronningene funnet seg et sted å overvintre. Arbeiderne dør når frostnettene setter inn, så man kan møte etterslengene humler så lenge det ikke har vært frost, sier zoolog Petter Bøckman.

– Nei, det er ikke normalt, men det har jo vært varmere i det siste enn noen gang før, så flere har nok overlevd til nå, selv om arbeiderne ikke har noen funksjon lenger, sier insektsekspert Magne Flåten.

– Det er og lite å spise for dem nå som det ikke er blomster, så selv om frosten har uteblitt vil de fleste ha sultet i hjel, sier Bøckman.

– De nye dronningene ligger for lengst i dvale og venter på våren, men det kan jo også være en dronning som er blitt forstyrret og må finne et annet sted å grave seg ned før vinteren, sier Flåten.

Er det varmere enn andre år?

Dette er en graf som viser temperaturen i november de siste årene. Tallene for for 2022 viser bare første halvdel av november.