(Nettavisen) Norges Gymnastikk- og turnforbund skulle etter planen avholde en internasjonal kongress i Sandefjord om kort tid. I forkant har de gått hardt ut og nektet russisk og hviterussisk deltakelse.

Det norske forbundet har i lengre tid forberedt det internasjonale turnforbundet (FIG) om at de kommer til å trekke seg som arrangør, dersom de krever at disse nasjonene får delta på kongressen.

FIG har nå insistert på at russere og belarusere skal få delta, noe som igjen har ført til at Norge trekker seg som vertsnasjon.

– Vi har kjempet for og gledet oss til å avholde denne kongressen, så dette har vært vanskelig. Vi utestenger utøvere fra å konkurrere, og da mener vi at lederne også burde utestenges. Med vårt verdigrunnlag blir det helt feil å skulle ønske de velkommen til landet vårt sånn ting er nå, sier generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, Mona Kristiansen til Nettavisen torsdag.

Onsdag kveld avholdt de et ekstraordinært styremøte etter at det ble klart at dersom kongressen skulle avholdes i Norge, ble det med russisk deltakelse. Et enstemmig styre mente at Norge da burde trekke seg som vertsnasjon.

Avgjørelsen videreformidlet de til FIG like etterpå.

Frykter det økonomiske resultatet

Standpunktet det norske turnforbundet nå har tatt får store konsekvenser. Kristiansen frykter de økonomiske følgene av at de trekker seg.

– Dette er kjempevanskelig. Det kommer til å bli et stort økonomisk tap her, men vi vet ikke helt hva resultatet av det blir enda. Det kan komme bøter og sanksjoner, i tillegg til tapte inntekter vi hadde fått ved å avholde kongressen. Det er stor økonomisk usikkerhet knyttet til dette.

Generalsekretæren er usikker på hvilke summer det er snakk om, men hevder tapet blir av det betydelige slaget for det norske forbundet. I utgangspunktet var det 450 personer som skulle delta, fordelt på 156 nasjoner.

Til tross for at det får store konsekvenser, er hun likevel fornøyd med at de har valgt å stå opp for det de mener er rett.

– Vi syntes det er helt feil at utøverne skal rammes av situasjonen og ikke de som sitter i de politiske vervene. Vi har gått mange runder, men for oss blir det feil å skulle ønske de velkommen til landet vårt sånn situasjonen er nå.

Kristiansen forteller at de har drøftet beslutningen med Norges Idrettsforbund, som støtter valget de har tatt.

Vurderer boikott

FIG er dermed i gang med å finne en erstatternasjon for Norge. Kristiansen og de andre norske delegatene er usikre på om de kommer til å delta slik ting nå har blitt.

– Vi har snakket om å ikke dra, samtidig er det viktig å få fram budskapet vårt. Enten så avstår vi eller så går vi på talerstolen og sier det vi føler rundt situasjonen.

Hun forteller at enkelte nasjoner forstår Norges holdning til russerne, mens andre ikke skjønner hvorfor de ikke kunne ønske de velkommen, og dermed avholde kongressen her til lands.

Kongressen, som nå flyttes fra Sandefjord, skulle i utgangspunktet blitt avholdt i oktober. Det internasjonale forbundet jobber nå iherdig med å finne en ny vertsnasjon.