Gå til sidens hovedinnhold

Nød lærer naken kvinne å spinne

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sjefredaktør i ØP, Eirik Haugen, spør i en kommentar publisert 10. september, om Larvik kommune har noe valg med hensyn til å innføre eiendomsskatt? Svaret er heldigvis ja.

Haugen bor i Grenland, og i likhet med meg, leser han nok Telemarksavisene daglig. I Telemark har de fleste kommunene innført eiendomsskatt. Likevel, det er nøyaktig de samme overskriftene som preger nyhetsbildet i Telemark som her hjemme i Larvik. I Skien kommune for eksempel er innbyggerne svært misfornøyd med at to må dele rom på sykehjemmene. Til orientering har Skien tilnærmet maksimal takst på eiendomsskatt.

Norge er stappende full av kommuner som har innført eiendomsskatt, men som like fullt har økonomiske utfordringer tilsvarende Larvik kommune. Årsaken kan være at man ved å innføre eiendomsskatt utsetter eller avlyser nødvendig effektivisering/omstilling. Behagelig i øyeblikket, men ingen løsning på utfordringene. På den måten blir eiendomsskatt en sovepute som motvirker nytenking og nødvendige endringer.

Det Larvik trenger mer enn noe annet er økt tilflytting av yngre mennesker og vekst i privat næringsliv. Høyre tror på en politikk hvor man stimulerer til vekst. Flere innbyggere og flere bedrifter vil gi kjærkomne inntekter i kommunekassen. Innføring av eiendomsskatt vil kunne ha en negativ innvirkning på våre uttalte mål om vekst. Larvik bør også i sakens anledning se hen til Sandefjord, som heller ikke har eiendomsskatt, og som har samme bo og arbeidsmarked som oss.

Eiendomsskatten er urettferdig og usosial. Den tar hensyn til verken inntekt eller betalingsevne. Det er en ren ekstraskatt som går rett ut av innbyggernes lommebøker og inn i kommunekassen. Bedrifter må betale uavhengig av om bedriften går med overskudd eller ikke.

Larvik Høyre er innstilt på å ta nødvendige-, også upopulære grep for å påse balanse mellom kommunale inntekter og utgifter Vi ser det som vår oppgave å stå i dette – fremfor å sende regninga til innbyggerne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.