Perubarnas beste venn er død

Dag Petter Svendsen så alt det vonde som skjedde med de foreldreløse barna i Peru og startet prosjektet i 1992.

Dag Petter Svendsen så alt det vonde som skjedde med de foreldreløse barna i Peru og startet prosjektet i 1992.

Artikkelen er over 1 år gammel

Grunnleggeren av skolen og barnehjemmet i Monsefu i Peru, Dag Petter Svendsen, døde onsdag etter kort tids sykdom. Hans livsverk vil imidlertid leve videre i Dag Petters ånd.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Dag Petter startet Prosjekt Peru med tomme hender i 1992. Han dro til et urolig og krigsherjet land som 24-åring og reagerte med vantro på alle de foreldreløse barna som hadde mistet sine nærmeste. Med stor innsatsvilje og gode hjelpere hjemme i Norge, sto barnehjemmet ferdig i 1993.

– Det er imponerende at han greide å stå i det. Det var stor skepsis hos myndighetene og militærjuntaen mistenkeliggjorde motivene hans, sier Thor Heyerdahl vgs. representant i Prosjekt Peru-styret, Ingjerd Beate Nyhus Larsen.

Involverte videregående skoler

At han klarte å involvere de videregående skolene i Larvik, viste seg å være smart.

– Dette har nå blitt utvidet til å gjelde fire videregående skoler i Vestfold i tillegg til to barnehager. Vi har sett at folk har lyst å gi, og det flotte med et slikt konkret prosjekt er at hver krone kommer fram, sier Nyhus Larsen.

Barnehjemmet i Peru ble bygget av Dag Petter Svendsen og tilført midler fra skoler, organisasjoner og privatpersoner fra Larvik og andre steder i landet.

Barnehjemmet i Peru ble bygget av Dag Petter Svendsen og tilført midler fra skoler, organisasjoner og privatpersoner fra Larvik og andre steder i landet.

Prosjektet lever videre

Barndomsvenn og daglig leder av Prosjekt Peru, Jan Gusland, tok farvel med sin gode venn og kollega på søndag. Han lover at prosjektet skal leve vider slik Dag Petter Svendsen ønsket.

– Det hadde ikke vært noe Prosjekt Peru uten ham. Han sto for gjennomføringen selv om han var avhengig av noen støttespillere, sier Gusland.

Prosjekt Peru har stått på egne bein siden Dag Petter Svendsen kom tilbake til Norge i 1999. Derfor vil det ikke bli noen endring i forhold til støtte og bidrag.

Utdanning og helse

– Vi har et styre som gjør jobben og mange støttespillere blant annet gjennom de videregående skolene i fylket, sier Gusland.

Prosjekt Peru jobber med barns rettigheter gjennom blant annet utdanning, helse, ernæring, rent vann og omsorg. Prosjektet har et barnehjem og en barneskole i Monsefú, utenfor Chiclayo, nord i Peru.

Prosjekt Peru tilbyr førskole og barneskoleutdanning til barn fra svært fattige familier i området rundt skolen. Her lærer barna å lese, skrive og regne – egenskaper mange av deres foreldre ikke har.

Takket være Dag Petter Svendsen og de mange gode hjelperne og bidragsytere, får over 200 barn skolegang og 15 barn en trygg og sunn oppvekst på barnehjemmet den dag i dag.

Dag Petter Svendsen fikk konstatert kreft i september, og sovnet inn på onsdag bare 49 år gammel.

Artikkeltags