Nok er nok – tid for endring til et bedre Larvik!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Forfallet etter 8 år med en Ap dominert ledelse i Larvik er tydelig. Forfallet er åpenbart og et trist syn. Kommunens en gang fordums stolthet; vårt rådhus, nærmest «råtner på rot.»

1 mrd. kroner (1000 millioner kr) beløper vedlikeholdsetterslepet seg til i skrivende stund. Samtidig skriver rådmannen i mai at den økonomiske situasjonen i 2019 er verre enn i 2018. Driftsresultatet var som kjent i 2018 minus rundt 10 mill. kr i 2018, dessverre. Allikevel slår Ap seg på brystet i kommunestyremøtet den 22.5.2019 og er svært så fornøyd med situasjonen med nå å ha et fond på rundt 200 mill. kr. Bra at vi har noen kroner i disposisjon, men at kommunens samlede gjeld nå har vokst til formidable rundt 4 mrd. kr (4000 millioner), glemte Ap i samme åndedrag å si noe om. Kanskje er rådmannen mer til å stole på enn Ap om den faktiske økonomiske situasjonen til Larvik kommune?

Virksomhetene omstiller og omstiller seg for å spare og det er nedskjæringer og kutt over en lav sko for å få et budsjett til komme i balanse ved årsslutt. Samtidig er vi fristet til påpeke at det underlig nok er penger til studieturer til Danmark og til vennskapsbyer i utlandet i mange hundre tusen kroners klassen for politikere.

Hvor ble det så av effekten kommunesammenslåingen Lardal Larvik med millionbeløpene som formelig skulle regne over den nye kommunen og? Vi husker vel alle tidligere H-mann- og daværende fylkesmann Erling Laes løfter om hvor flott og fantastisk den nye kommunen skulle bli? Uten tvil; flott er er vår kommune og innbyggerne, den fineste i Norge vil mange si, men økonomien og ledelsen er alt annet enn flott. Økonomien er begredelig og det må Larvik Ap ta hovedansvaret for etter 8 år i førersetet.

Det første kvartalet i 2019 kan det synes som om vi igjen taper kampen om å vokse og bli flere innbyggere. Fjoråret var godt, men i første kvartal er vi blitt 69 færre innbyggere, noe som er stikk motsatt av vårt mål om minst +110% av nasjonal befolkningsvekst.

«Verdiskaping som grunnlag for velferd» mente rådmann Kristengård vi måtte bli langt bedre på, da han presenterte sitt budsjettforslag til kommunestyret i oktober 2018. Til ettertanke ...: «Verdiskaping som grunnlag for velferd.» Mao. tilrettelegge langt bedre for næring med flere arbeidsplasser og stimulere tilflytning av nye innbyggere som også er med på å øke kommunens inntekter.

Etter 8 år med en Ap dominert ledelse, som sammen med H vil lamme og ødelegge byen med en ny jernbane og togstasjon midt i byen (Kongegata), ønsker Ap (samt H) å bygge ny skole på Brunla og øke gjelda ytterligere med 3–400 mill. kr. Ap vil i tillegg etablere en container terminal for jernbane på Sika tomta – nabo til vår største gravlund, Undersbo, og nær mange hjem og boliger. Om Ap og H får det som de vil, skal vi altså ikke bare ha fjerntog susende gjennom byen vår i 100–200 km/t uten stopp de neste 100–200 årene, men vi skal også ha langt mer støyende godstog gjennom byen vår. Forstå det den som kan – vi i BedreLarvik ønsker noe annet og bedre for kommunens innbyggere.

BedreLarvik ønsker en langt større verdiskaping på Sika tomta, vi ønsker at Bergeløkka blir stedet for ny fremtidig stasjon og vi ønsker ikke nå å låne flere hundre millioner kroner til en ny skole på Brunla. Vi ønsker å prioritere annerledes. Vi vil også sørge for at Plan- og Byggesaksavdelingen i Larvik ikke unnskylder seg tidvis med at «det har tatt litt for lang tid, dessverre»! Ref.: «Verdiskaping som grunnlag for velferd!» Nøkkelen til verdiskaping ligger ikke minst i Plan- og Byggesaksavdelingen.

Alt har sin tid. Nå er det på høy tid med ny politisk ledelse. Neste sommer oppnår vår rådmann pensjonsalder, slik at arbeidet med å rekruttere en etterfølger må begynne snart. Av erfaring vet vi at vår nabokommune Sandefjord brukte år på ansettelsesprosessen, så dette må ikke komme som «julekvelden på kjerringa» hos oss i Larvik. Prosessen bør starte snart!

Som et symbol på situasjonen, taler bildet av vårt rådhus og forfallet for seg selv på hvordan den økonomiske tilstanden er i Larvik kommune. BedreLarvik kan ikke love gull og grønne skoger fra dag en, men vi står og vil stå for en annen politikk og prioritering. Et av de siste vedtak var feks. at vi mente det var helt feil å kjøpe 4 barnehager av et selskap kommunen selv eier (iFokus AS) for 75 mill. kr. Er man i en prekær situasjon og nærmest drukner i gjeld – låner man ikke mer for å kjøpe av seg selv!

Nok er nok – Tid for endring til et BedreLarvik!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken