(Nettavisen): Mandag morgen startet rettssaken der en 36 år gammel mann må svare på anklager om å ha bidratt til å spre nakenbilder av håndballstjernen Nora Mørk.

Mannen er ilagt et forelegg på 15.000 kroner som han har nektet å godta, og saken endte derfor i retten.

Mannen har vært utilgjengelig for politiet og møtte heller ikke til rettssaken. Retten besluttet likevel at saken skulle så som planlagt selv om det ble konstatert at mannen har ugyldig fravær.

– Ødela livet mitt

Det var en tydelig preget Mørk som forklarte seg om sine opplevelser av spredningen av de intime bildene.

– Det er to og et halvt år siden saken kom opp og jeg ble informert. Jeg har måttet jobbe veldig med meg selv. Jeg har vært jevnlig til psykolog og det har gått utover hele livet mitt, både psykisk og fysisk. Jeg har også vært innlagt på sykehus, vært deprimert og har hatt sosial angst. Dette er ting jeg har måttet jobbe med, sa Mørk på telefon fra Bucuresti da hun forklarte seg i retten.

LES OGSÅ: Nora Mørk skuffet over at Stortinget vil avvente å øke straffene for hevnporno

– På mange måter ødela det en lang periode av livet mitt, og det er noe jeg sliter med i dag. Jeg synes også det er ubehagelig å være vitne i retten. Utad er jeg en profilert håndballspiller, men dette har gjort veldig vondt.

Mørk forteller også at hun gikk gjennom et samlivsbrudd på grunn av spredningen av nakenbildene.

Da hun forklarte seg gråt hun også. Det kom også fram i retten at en mann i 20-årene, bosatt i Skien, har erkjent å ha hacket en app som Mørk hadde på telefonen sin. Han vedtok forelegget han ble ilagt.

Politiet etterlyste mann (36) som hadde spredt nakenbilder av Nora Mørk

Ble internasjonalt etterlyst

– Siden 2017 har vi prøvd å få stoppet spredningen. Dette er ikke holdbart. For Nora Mørk er dette en litt spesiell situasjon fordi hun er en kjent person. Spredningen er større enn i mange andre tilfeller, sa bistandsadvokat John Christian Elden i retten.

Etter å ha gått under jorden, ble mannen i november i fjor internasjonalt etterlyst og fersket på Norges ambassade i Roma i desember. Forelegget ble dermed formelt forkynt for ham og han er normalt pliktig å møte i rettssaken.

Håndballstjernen er proff i Romania og spiller for CSM Bucuresti, men hun har vært skadet siden august i fjor og er fortsatt i opptreningsfase.

Etter over to år med saken hengende over seg er Mørk klar på at hun ikke ønsker å bli assosiert med bildespredningssaken.

– Jeg er stolt av at jeg sto fram i intervjuer. Samtidig visste jeg at det kom til å bli tøft, men jeg så aldri for meg at det skulle bli så tøft som det er blitt. Jeg har fått flere forespørsler om å stille opp på ting, men jeg har lyst å være profesjonell håndballspiller og et forbilde. Ikke assosieres med denne saken. Det er utrolig flaut og har gått utover selvtilliten min, sa en preget Mørk i sin forklaring.

– Jeg har tatt avstand fra henvendelsene jeg har fått for min egen helse.

LES OGSÅ: Helena (23) får tilsendt rundt 15 penisbilder om dagen: – Helt sykt

– Fikk panikkanfall og pustevansker

Det var i september 2017 at håndballstjernen fikk telefonen hacket og private bilder ble spredt. De skal også ha havnet hos spillere på Norges herrelandslag i håndball, ifølge Mørk selv.

Minst 15 identifiserte personer ble anmeldt for å ha krenket privatlivets fred, etter å ha spredt Mørks private bilder, og har vært under politietterforskning.

De aller fleste har vedtatt foreleggene de ble ilagt. Opprinnelig var det tre menn som nektet å betale og måtte møte i retten. Men to av disse har bestemt seg for å akseptere straffen. Dermed er det én mann igjen som fortsatt nekter.

Under rettssaken fortalte Mørk om at hun ble gjort kjent med spredning av nakenbildene da hun var på landslagssamling i Trondheim i 2017.

– Jeg fikk panikkanfall, pustevansker og gråt. Jeg satt alene på rommet da jeg fikk beskjeden.

Det var tvillingsøster Thea Mørk som ga den tunge beskjeden.

– Hvordan gikk det utover håndballen? spurte bistandsadvokat Elden.

– Jeg har egentlig alltid vært hard på at ingenting skal gå utover min håndballkarriere. Men akkurat den dagen sluttet jeg med å sove, jeg slet med å spise og klarte ikke å prestere på håndballbanen.

– Til slutt var jeg så sliten psykisk og fysisk. Bildespredningen var en stor faktor til at jeg skadet meg. Jeg røk korsbåndet rett over jul (i 2017, red.anm.). Jeg er ganske sikker på at bildene er årsaken til at jeg ble skadet.

Kan dømmes

Dersom han får en dom mot seg i rettssaken, risikerer han å måtte betale 18.000. Politiet bekrefter at forelegget ikke er vedtatt.

Selv om mannen ikke møter i rettssaken kan han få dom mot seg. Så lenge påtalemyndigheten legger ned påstand om straffereaksjon som er under ett år i fengsel, kan straffesaker i Norge avgjøres ved såkalt fraværsdom.

– At en ikke vedtar forelegget er det samme som å svare nei når en blir spurt om en erkjenner skyld, forklarte politiadvokat Fredrik Borg Johannessen til Nettavisen søndag.

– Hvis tiltalte ikke møter vil jeg be om en såkalt fraværsdom, altså at saken går uten at tiltalte er til stede. Vi får da ikke mulighet til å høre tiltaltes forklaring, så slik sett blir saken noe dårligere opplyst.

Det er likevel retten som avgjøre om vilkårene for fraværsdom er oppfylt.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med mannen for en kommentar.

Datadetektiven Mia Landsem er kalt inn som vitne i saken.

Slik kan du få hjelp

Slettmeg.no har i flere år fått en rekke henvendelser fra unge jenter og kvinner som er fortvilet over å ha fått spredt intime bilder.

– Hva skal folk som har fått intime bilder på avveie gjøre?

– Det er viktig å ta grep så fort som mulig. Jo mindre tid det er til å spre bildene jo bedre er det, har leder i Slettmeg Hans Marius Tesse tidligere sagt til Nettavisen, og ga følgende punktvise råd:

1. Prøv å få kontakte den som har spredt bildene. Be vedkommende om å stoppe spredningen. Dette kan forhåpentligvis begrense skaden.

2. Slettmeg.no har en tjeneste som er en veileder til hvordan gå fram hos de ulike sosiale mediene dersom du er utsatt for uønsket bildespredning. Tjenesten dekker flere titalls sider for sosiale medier. Du kommer direkte til tjenesten her.

3. Dersom du ikke får den hjelpen du trenger gjennom veilederen kan du kontakte slettmeg.no på mail hjelp@slettmeg.no eller telefon: 911 29 392 mandag – torsdag 14.00–18.00.