Det kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

– Jeg tror ikke alt blir akkurat som før. Jeg tror det som vi har vært igjennom, vil prege oss resten av livet, på godt og vond, sa Solberg.

Følger helsemyndighetenes anbefaling

Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt regjeringen å gå videre i sin gjenåpningsplan i månedsskiftet september/oktober. Regjeringen følger deres anbefaling.

Tidligere har regjeringen sagt at i «En normal hverdag med økt beredskap» blir blant annet meterkravet avviklet, restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster opphevet, og at innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner.

Videre har regjeringen varslet at de vil fjerne regelen som hindrer utlendinger å komme til Norge.

Samtidig vil det fortsatt være krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19, og trafikklysmodellen er utgangspunkt når det gjelder smittevern i skoler og barnehager.

Innslippsstopp og krav om bordservering på serveringssteder forsvinner

Dermed er det igjen duket for dansing på dansegulv og henging i baren for de festglade, og utelivet kan igjen drive for fullt.

I mer enn ett og et halvt år har det vært innført avstandskrav for alle besøkende på utesteder og serveringssteder i Norge. Dette har lagt strenge begrensninger for antall gjester gjennom hele pandemien.

Krav om bordservering har vært gjeldende siden 1. juni i fjor, da også utesteder som ikke serverte mat, fikk åpne igjen etter de nasjonale reglene.

Utesteder og serveringssteder har også til tider vært under full nedstengning og med strenge begrensninger i åpningstider, både nasjonalt og lokalt.

Arrangementer og sammenkomster

Fra lørdag 25. september oppheves alle restriksjoner tilknyttet arrangementer og sammenkomster.

Det kunngjorde regjeringen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner og fulle konsertsaler etter halvannet år med strenge begrensninger.

– En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

I forbindelse med nedstengningen 12. mars 2020 ble det innført forbud mot kulturarrangementer og idrettsarrangementer i Norge. Siden den gang har det både blitt åpnet opp og blitt strammet inn i regelverket, både nasjonalt og lokalt. Men det har hele tiden vært strenge begrensninger i antall deltakere og avstandskrav.

– Skjer ikke over natta

Den siste oppdateringen av regelverket har innebåret at maks antall personer avhenger av om det brukes koronasertifikat, om det er faste plasser og om det er inne eller ute. Utendørs har maksimalt 10.000 tilskuere kunnet slippe inn.

– Selv om vi nå åpner for fullt, skal vi huske på at det vil og kan være vanskelig for kulturen, idretten og frivilligheten å gå tilbake til normalen. Det skjer ikke over natta, sier Raja.

– Mange systemer skal tilbake, og billetter selges ikke ut fra en dag til en annen. Derfor vil jeg samtidig oppfordre hele det norske folk til å dra på konsert, teater og idrettsarrangement, være med på å ta hverdagen tilbake. For den kommer ikke helt av seg selv, selv om vi nå åpner for fullt, sier statsråden videre.

Strenge regler

Det har også vært strenge regler om privat kontakt og private sammenkomster gjennom pandemien. Fredag ettermiddag gjaldt fortsatt en anbefaling om maks 20 gjester og oppfordring om å møtes utendørs. Beskyttede teller ikke med i antallet.

For private arrangementer, slik som bryllupsfester og konfirmasjonsselskap, har det inntil nylig vært tillatt med 100 deltakere på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.

Avvikling av enmeterskravet er en del av regjeringens gjenåpningstrinn «En normal hverdag med økt beredskap».

Ved nedstengningen 12. mars 2020 sa regjeringen at alle utesteder og arbeidsplasser som holdes åpne, må kunne sørge for én meter mellom besøkende. Nær to uker senere, 24. mars 2020, innførte regjeringen krav om at folk må holde avstand på to meter til andre personer innendørs og én meter utendørs. På dagen ett og et halvt år senere blir det klart at alle avstandskrav omsider opphører.

Avstandskravet har vært et av de viktigste av regjeringens koronatiltak gjennom pandemien. Næringslivet har vært ivrige etter å oppheve dette kravet, siden det blant annet vil åpne for flere publikummere på arrangementer, økt kapasitet på utesteder og i butikker.