Gå til sidens hovedinnhold

Norge best på koronapandemi

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har reist seg noen kritiske røster mot regjeringen for å ha hatt for dårlig beredskap da pandemien inntraff og for å ha pålagt folk for strenge restriksjoner. Reidar Bergene Holm hadde et godt innlegg i ØP’s nettavis den 29. april om hvor vanskelig det er å forberede seg på det uforutsette og hvilket dilemma det er å skulle bruke penger på å være forberedt på det som aldri kommer.

I ettertid er det lett å se at Norge burde hatt en pandemiplan. Og vi skulle vel gjerne også hatt et større lager med munnbind. Men vi var i godt selskap. Vis til det land som hadde alt på stell.

Det var nok av dem som mente at covid-19 ikke var farligere enn en vanlig influensa, snarere tvert imot, for det viste da statistikken for dødsfall? Nettopp. De fleste land, bortsett fra Norge og noen ytterst få, har hatt en dramatisk økning i antall dødsfall under pandemien. Først kom det skremmende rapporter fra Spania og Italia, så eksploderte det i Amerika og Brasil, og nå er det sammenbrudd i India. Da våre helsemyndigheter skjønte at dette var en pandemi, var første prioritet å kjøpe seg tid uten å skape panikk i befolkningen. For det måtte ryddes sykehuskapasitet, rigges flere intensivplasser og kurse egnet personell til å ta seg av koronasyke. For det ble fort klart at dette var noe man aldri hadde sett tidligere og noe vi ikke hadde vaksine mot. Regjeringen tok ansvar og holdt oss løpende orientert. Med Erna og Bent på podiet kunne vi føle oss trygge på at de gjorde det som sto i deres makt for at vi skulle komme igjennom krisen på best mulig måte. Ved siden av dem sto Camilla, som vi snart ble på fornavn med, og etter hvert Espen Rostrup Nakstad og Bjørn Guldvog.

Når så vi byråkrater bli hyllet som ikoner sist? Det er opprettet to Facebook-grupper av «de som liker Nakstad» med nesten 30.000 følgere. Og han har fanklubb. Camilla Stoltenberg blir tilsnakket på gata av folk som ønsker henne lykke til. En tilflyttet svenske har sagt at «Det er ikke oljen Norge kommer til å være mest berømt for, men pandemihåndteringen.» Erna Solberg blir intervjuet på CNN om våre «gode» tall. Det sier noe om tilliten i befolkningen og oppmerksomheten regjeringen får internasjonalt.

Svenske myndigheter påla sykehjemmene å kun gi palliativ behandling til gamle koronasyke, de skulle ikke behandles for korona. (Det er dokumentert for dem som tviler på at det er sant.) Vår regjering valgte å stengte sykehjemmene for å beskytte våre kjære. I november, da vi hadde en ny stor smittebølge, skal Boris Johnson ha uttalt (sier vitner) «ingen flere fucking lockdowns, la likene hope seg opp i tusener». Vår regjering valgte å stenge barnehagene for å få ned smitten og beskytte befolkningen. Så ser vi et næringsliv som er hardt skadet og folk som nå står uten arbeid. Men regjeringen har stått i litt av en spagat. Skal hjulene holdes i gang, eller skal man prøve å unngå at folk dør? Ingen lett avgjørelse, spesielt når man blir motarbeidet av dem som plutselig blir eksperter på korona over natta. Det være seg leger, professorer, realitykjendiser og andre som hevder at korona slett ikke er farlig. Og at vi for all del ikke må ta vaksine. Eller bruke munnbind. For det er forbausende mange som tror på slike påstander og konspirasjoner. De orienterer seg ikke om hvordan virkeligheten ser ut, om antall koronasyke i respirator som våkes over døgnet rundt, eller om de som har svekket helse og pusteproblemer så lenge som seks måneder etter at de var syke. Eller om hvordan landene rundt oss har det.

Nå begynner vi så smått å tro at livet blir lettere å leve mot slutten av 2021. Det er vanlig i Norge å tenke selv. At vår regjering og våre helsemyndigheter har tatt egne valg, skal vi være glad for, det skal de ha kredit for. Men de kan fortsatt trenge at vi ønsker dem lykke til videre.

Kommentarer til denne saken