(Nettavisen): – Dette er et storhandelkonsept med butikker du ikke har sett i Norge før, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, til Nettavisen.
Sist uke åpnet Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen den første Gigaboks-butikken, en satsing de annonserte i januar i år. Målet er å starte opp rundt ti butikker innen 2025, som skal ligge i nærheten av norske storbyer. Først ute er en butikk på kjøpesenteret Metro på Lørenskog utenfor Oslo.
– Konseptet appellerer til dem som ønsker å handle større forpakninger og mer på en gang, større husholdninger og de som skal handle til bursdager eller større selskap og arrangement, forklarer Søyland.
Skal kjempe mot svenskehandel
Gigaboks skal være noe annet enn det som finnes i dagligvarebransjen i Norge fra før. Butikken skal ha andre typer varer, for eksempel en del asiatiske matvarer, enn i Norgesgruppens andre butikker.
Gigaboks tar blant annet inn frukt og grønnsaker fra Thailand. Samtidig selger den nyoppstartede kjeden hygieneprodukter, rengjøringsprodukter til hjemmet, faghandelsprodukter, og snop og snacks. Alt skal ha en god pris og god kvalitet, lover Søyland.
– Målet er å forsøke å ta opp kampen med svenskehandelen. Mange av de som drar til Sverige gjør det for turens skyld, og det er noe vi ønsker med Gigaboks også – at det blir en slags destinasjon, sier hun.
– Hvordan skal dere konkurrere med svenskehandelen?
– Det vil være en del partivarer med gode priser hos Gigaboks, som gjør at man kan oppleve at man har gjort et kupp. Men det er helheten, det at du finner varer du ellers ikke får i våre butikker, og det at du kan handle i store kvanta, som gjør at vi mener vi kan konkurrere med svenskehandelen, sier hun.
– Samtidig kan snop og snacks-seksjonen i butikken vår ligne litt på svenske butikker, og det er meningen, sier hun.
Søyland påpeker at det kan virke som at det er veldig mye snop og snacks, med tanke på hvordan det framstår i butikken, men det utgjør kun fire prosent av varesortimentet.
Under 10 kroner for smågodt
Smågodtet tar Gigaboks inn fra Norgesgruppens merkevarehus Unil, forteller Gigaboks-sjef Terje Systad til Nettavisen. Men blant smågodtet finner du mange av de samme og kjente merkene som kan kjøpes via Nidar og Candy King, påpeker han.
Store godteriposer fra for eksempel Haribo kjøper Gigaboks derimot direkte fra produsenten.
– Jeg tror de store godteriposene er mer typisk svenskehandel enn smågodt, sier Systad.
I likhet med Søyland mener han imidlertid det i hovedsak er opplevelsen man får i butikken som er deres største konkurransefortrinn til svenskehandelen.
– Vi klarer nok ikke konkurrere mot svenske priser på alt, men på mange områder ligger vi veldig nære i pris, sier Systad.
Smågodt kostet mandag formiddag 9,90 kroner hektoen, da Nettavisen sjekket.
Systad legger til at de kjøper inn en del partivarer, og flere varer som man får kjøpt over grensen, noe som også kan bidra til å konkurrere mot svenske butikker om norske kunder.
Øker butikkmangfoldet
Norgesgruppen har latt seg inspirere av flere utenlandske kjeder i utviklingen av Gigaboks, deriblant svenske Ullared og Snabbgross Club og amerikanske Costco.
– Det vi har tatt med oss fra Costcos konsept er å ha et bredt vareutvalg, store produktforpakninger, og at vi har valgt én type av hver varelinje. Samtidig kjøper vi en del varer fra Costco, forklarer Systad til Nettavisen.
Snabbgross Club har inspirert dem til å ta en del restaurantvarer og gatekjøkkenvarer ut til forbruker, og flere av disse type varene finner man i frysedisken som halvfabrikat. Ullared har imidlertid kun inspirert dem til å gi nordmenn en litt annerledes handleopplevelse.
Til høsten er målet å åpne en ny Gigaboks-butikk i Åsane utenfor Bergen, hvor de allerede har skaffet seg et lokale, forteller Søyland.
– Hvorfor ville Norgesgruppen lansere Gigaboks?
– Vi mener det er rom for dette konseptet, og at det er med på å øke butikkmangfoldet og styrke konkurransen i dagligvaremarkedet. Vi imøtekommer også kritikken om at alt er så likt mellom kjedene, for her finner du i stor grad varer vi ikke har i sortimentet fra før, sier Søyland.
To nye kjeder i porteføljen
I årsrapporten for 2021, som Nettavisen omtalte i mars, skrev Norgesgruppen at de hadde klargjort for satsinger på nye konsepter innen storhandel og lavpris non-food, altså Gigaboks og Dollarstore.
I februar i år ble det nemlig kjent at Norgesgruppen hadde kjøpt 51 prosent av Dollarstore – giganten eier det nå sammen med gründerne Gudmundur As Birgisson og Sigurbjørg Sigurbjørnsdottir.
Dollarstore selger produkter innen hus og hjem, personlig pleie, hobby, vask og rengjøring, fritid, samt sjokolade og snacks, og prisene ligger på for eksempel 10, 20, 30 og 50 kroner.
– Hva skiller Gigaboks og Dollarstore?
– Det er to helt forskjellige konsepter. Dollarstore er et non-food-konsept og typisk lavpriskonsept, som allerede er etablert, og som vi skal jobbe med å utvikle videre. Gigaboks er ment å være noe annet, og samtidig noe vi har utviklet selv helt fra bunnen av, sier Søyland i Norgesgruppen.
Ekspert: – Tar opp konkurransen med Europris
Øystein Foros, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, NHH, mener det er god grunn til å tro at Norgesgruppen med sin erfaring og profesjonalitet vil lykkes med det nyetablerte konseptet.
– Gigaboks tar opp konkurransen med Europris. Det har vært mye fokus på at dagligvarehandelen har fått økt konkurranse av Europris og Normal, sier Foros.
Han mener det ikke er tilfeldig at Gigaboks har etablert seg i etasjen over Europris på Metro-senteret i Lørenskog utenfor Oslo.
– De går rett i strupen der Europris skal tjene sine penger, og beliggenheten vil gjøre at det kommer flere kunder til Gigaboks. Kundesegmentet er på plass allerede, sier han.
Økonomiprofessoren er likevel usikker på hvor stor konkurrent Gigaboks er for nordmenns utferdstrang til Sverige.
– Jeg tror det skal litt mer til for å unngå at folk handler i Sverige så lenge prisene er så gode på alkohol, snus og brus over grensa. Spørsmålet er om det hjelper at Gigaboks selger vaskemidler i store forpakninger for å unngå at folk reiser til søta bror, sier han.