Dette ble presentert hos Byggmakker på Øya i Larvik torsdag formiddag, og ble godt mottatt av byggmesterne i Larvik. Det var mange nysgjerrige som møtte opp på informasjonsmøtet for å høre om det nye tilbudet.
– Fram til nå har man levert rockwoolen til restavfall, men nå skal det gå til resirkulering. Som det aller første stedet i Norge kan man nå levere det hos Byggmakker Larvik. Det er ingen byggevarehus som har gjort dette tidligere, fortalte Morten Rønning, salgsansvarlig for Rockwool i Vestfold/Telemark og Viken, til de frammøtte.
– Det er kult at vi nå er i gang. Ja, nå skjer det, og det er vi stolte av, sa han videre.
Daglig leder Per Skinmo ved Byggmakker Larvik er stolt over å være det første byggevarehuset som starter opp med dette tilbudet.
– Nå kan byggmesterne levere sitt avkapp av rockwool hos Byggmakker Larvik. Da kan de redusere avfallet sitt i sine byggeprosjekter. Dette tror vi har store muligheter, men vi må være pådrivere begge veier. Jeg er kjempestolt av at vi gjør dette, og håper vi skal få dette bra til og at det fungerer bra for alle parter. Alle byggmestere får en avtalebekreftelse med oss på gjenvinning av steinull, og får en leveringskvittering, sier Per Skinmo.
– At vi er først med dette i Larvik og i hele landet, synes vi er ekstra moro. Dette har vi jobbet for å få til en god stund, legger han til.
LES OGSÅ: Frithjof (22) tok et grep som viste seg å være lurt: – Jeg var drit forbanna lei av teori og skole
Vinn-vinn
Byggmester Dag Martin Trulsen fikk æren av å klippe snora, eller rettere sagt skjære over rockwoolen, til det nye komposteringsanlegget. Deretter kom Jon Håvard Martinsen kjørende og fikk levert brukt steinull som den første av alle.
– Et veldig bra tiltak. Noe vi har etterspurt en stund. Før måtte vi levere det på gjenvinningsstasjonene og betale for det. Nå kan vi returnere det hos Byggmakker og få betalt for det. Det gir en økonomisk og miljøvennlig gevinst for oss, forteller byggmesteren.
Han har allerede satt i gang tiltak for å lettere kunne levere avkappet av steinull til Byggmakker Larvik.
– Vi har allerede containere ute på byggeplassene våre. Men når det er snakk om mindre kvanta, kjører vi bare inn hit med det. Det er godt at noe skjer først her i Larvik også, skryter Jon Håvard Martinsen.
Hos Byggmakker og Rockwool har de jobbet med dette prosjektet en god stund.
– Det begynte vel i mai 2022, og det var Byggmakker som tok initiativet for å få «Rockcycle» på plass. De tar også kostnadene for byggmesterne. Via samtaler og fabrikkbesøk jobbet vi med å få til en løsning. Hvilken type container, hvor vi skulle plassere containeren og sånne ting, forteller Morten Rønningen i Rockwool.
– Vi retter oss mot håndverkere, og skal hjelpe dem med å bli mer bærekraftige, fortsetter han.

Larviksbedrift drar i land millionkontrakt: – Her ser vi starten på et industrieventyr
Byggmakker har vært en pådriver for å få til denne returordningen.
– Det ligger i vår filosofi å være leder i bærekraft. Vi jobber kontinuerlig med å se på avfallsprodukter i byggebransjen og en løsning på dette. Vi skal være mellomleddet mellom produsent og kunder, sier Hans Joachim Motzfeldt, miljø- og bærekraftsjef hos Byggmakker Norge.
Vitsen med dette tiltaket er å redusere avfallet på byggeplasser rundt omkring.
– Stadig blir vi spurt om hvordan vi kan bidra til å redusere avfall på byggeplassene. Dette er jo nå en av de tingene vi har utført for å få det til, sier Motzfeldt.
Noen krav
Resirkuleringen av steinull, «Rockcycle», er altså i gang i Larvik, som det eneste stedet i landet. Andre byggevarehus vil nok komme etter, men foreløpig er det kun hos Byggmakker Larvik man kan gjøre det.
– Resirkuleringen kan gjøres om og om igjen. Men det må være ren isolasjon, og ikke være blandet med annet avfall som jern og metall. Den skal jo tømmes i komprimatøren for så å bli fraktet bort og senere gjenvunnet til isolasjonsmateriale igjen. Det vil si at gammel rockwool kan benyttes i nye bygg som isoleringsmateriale. Sammen gjør vi byggebransjen grønnere, avslutter Morten Rønningen i Rockwool.
LES OGSÅ: Regjeringen varsler «storrengjøring» i arbeidslivet: – Jeg blir rett og slett lei meg