Gå til sidens hovedinnhold

Jorder og veier står under vann

Artikkelen er over 5 år gammel

Vannet skaper problemer flere steder langs Lågen.

En kjøretur torsdag formiddag viste konsekvensene av de store nedbørsmengder de siste dagene. Jorder sto under vann, veiene var flere steder oversvømmet, og i Lågen ved Holmfoss i Kvelde var strømmen stri.

Ifølge kjentfolk skal vannstanden i elven nå være på tilbakegang, og meteorologene melder om tørrere dager framover.

Men regnet har allerede gjort store skader.

Jarle Utklev i Hvarnes må konstatere at store deler av årets kornavling trolig er tapt.

– Denne hveten blir i alle fall ikke til menneskeføde. I beste fall klarer jeg å redde en del av kornet, men da blir det nok til dyrefor, sier han dystert.

 

15 mål under vann

En kald og våt sommer har ført til at kornet i Lågendalen har modnet sent, og mange bønder har ikke klart å få høstet ennå.

Så kom regnmengdene de siste dagene, og så ble det umulig komme ut på jordet med treskeren. Mange har trolig mistet store avlinger på grunn av regn og flom.

– Her har jeg stående cirka 15 mål under vann, og her vil det ta tid før jeg kan klare å få tresket. Først må vannføringen i Lågen gå betydelig ned, og så må det tørke opp. Får håpe det er slutt med regnet nå, ellers ser det dårlig ut, sier Jarle Utklev.

Satte laksegarn i åkeren

Utklev sier dette er noe av det man må regne med når man har går så nær en stor elv som Numedalslågen.

– Det var verre i 2007. Ha hadde jeg poteter her, og vannet sto enda høyere. Den gang satte jeg laksegarn ute i åkeren, og fikk god fangst. Denne gangen blir det nok ikke noe av det. Nå får jag bare håper at vannstanden er på vei nedover. Det ser slik ut, sier han.

– Men dette er ille for mange i dalen. Mange har poteter og grønnsaker også, og da får det store økonomiske konsekvenser, sier han.

Bildeserie

Veldig vått i Lågendalen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.