Gå til sidens hovedinnhold

Ny bok om blant annet stafettgull, Amerika-feber og prostitusjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Tre lokale historier har fått plass i den nyeste utgaven av Langs Lågen.

Nå er det 40 år siden første ordinære årgang av Langs Lågen kom ut, med fire hefter samlet til ei årbok til jul. Nå er en ny utgave klar fra trykkeriet.

Langs Lågen rommer historier fra hele Lågendalen, men de siste åra har hovedvekten har vært fra området rundt Kongsberg. I år har imidlertid Jørgen Sandberg i Svarstad bidratt med tre historier, slik at boka nå kan være av større interesse for folk også i den nedre enden av dalen.

Stafettgull

Sandberg skriver om at det er 40 år siden Svarstad IL tok stafettgull i NM, og i boka er det tankene og erindringene til Hans Sjulstad som kommer fram i intervju.

Sandberg skriver også om de store omveltningene som har skjedd i en bondekvinnes liv og om Klokkergården i Svarstad.

Vi tar det siste først. Sandberg tar for seg historien til Klokkergården fra den sto ferdig i 1850 og fram til nå. Når det gjelder endringene i hverdagen til ei bondekone, så har Sandberg intervjuet Karen Anne Evju fra Svarstad. Hun ble født i 1926, og har dermed opplevd store endringer i samfunnet.

Mer å lese

For kort tid siden ble de to redaktørene av boka, Odd Arne Helleberg og Dag Kristoffersen, intervjuet av Laagendalsposten. Her kommer det fram at de er fornøyde med årets utgave og at den er større enn i fjor.

– Vi hadde så mye stoff i år at vi har utvidet sidetallet i forhold til tidligere utgivelser, forteller Kristoffersen.

– Vi har fått inn godt med stoff, men vi trenger mer, sier Helleberg.

22 skribenter har bidratt, og blant artiklene skal det være flere som kommer med avsløringer fra tidligere tider. Blant annet om omfattende prostitusjon på Kongsberg og at det blant annet var ulykkelig kjærlighet og konflikter som lå til grunn da folk utvandret til Amerika.

Boka er til salgs i bokhandlere i Kongsberg og Larvik.

LES OGSÅ: Langs Lågen er tilbake med lokalhistorier fra Lardal og Larvik

Kommentarer til denne saken