Gå til sidens hovedinnhold

Nye miljøpartier?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Uka før valgdagen ble plutselig (nesten) alle partiene «klima- og miljøpartier», etter at FNs generalsekretær hadde erklært «kode rød» med bakgrunn i rapportene fra Klimapanelet og Naturpanelet.

Klima og miljø ble plutselig det viktige temaet i valgkampen. Da må selvfølgelig partiene demonstrere sin «grønne profil». De «tar klima og miljø på det største alvor», og lover samtidig at de skal møte utfordringene og løse problemene, uten at det i særlig grad skal påvirke dine og mine liv i hverdagen. Det er jo et strålende tilbud! – nesten for godt til å være sant! (Og da er det vel som kjent nettopp det det er?!)

Mener de at vi likevel kan fortsette med kortsiktig økonomisk vinning, økonomisk vekst og økende materielt overforbruk? I så fall må de vite noe jeg ikke vet! Jeg venter i spenning på regjeringserklæringen! Og på at disse partiene begynner å føre tilstrekkelig virkningsfull grønn politikk lokalt også!

Er grønnfargen bare et tynt lag på fasaden? – som vaskes bort i den første regnskuren? – eller har grønnfargen «trengt inn i sjelen» til disse partiene?

Noen mener vi stadig må utvikle ny kunnskap på dette området. Kunnskap er bra! – men det har vi vel holdt på med i minst 50 år? Vet vi ikke allerede nok til å erklære «kode rød» sammen med FNs generalsekretær?

«Vekst og vern» har forsøkt i minst 40 år. Mye vekst og lite vern, selv om det er overveldende vitenskapelig kunnskap om at dette ødelegger mulighetene for et verdig liv for alle dem vi håper skal komme etter oss! Når vitenskapelig kunnskap strider mot ideologi, er det verst for kunnskapen!

Min far sa en gang for lenge siden: Jorda ble rund den dagen flertallet ikke lenger trodde at den var flat. Godt observert!

Kommentarer til denne saken