Gå til sidens hovedinnhold

Mange skal jobbe (litt) i ferien

Artikkelen er over 4 år gammel

Flere menn enn kvinner er tilgjengelig når de har ferie.

(Sandefjords Blad)

Mobile enheter gjør at stadig flere av oss jobber litt i ferien. I en fersk bedriftsundersøkelse sier 57 prosent av arbeidstakere som har PC-en som viktigste arbeidsverktøy at de har tilgang til jobben via mobile enheter. Mannlige ansatte er mest tilgjengelig, hvor 64 prosent har tilgang til jobben mot 51 prosent av kvinnene.

Dette er noen av funnene i en større bedriftsundersøkelse som YouGov har gjort på vegne av IT-leasingselskapet 3 Step IT.

Administrerende direktør Peer Velde i 3 Step IT er ikke overrasket over den høye andelen arbeidstakere som kan – hvis de vil – jobbe litt i ferien.

– Det er stadig flere bedrifter som utstyrer de ansatte med smarttelefoner, nettbrett og laptop, og gir disse enhetene fjerntilgang til jobben. Når de ansatte først har fått disse enhetene, blir det fort til at man velger noe «småjobbing» i løpet av ferien, sier Velde. 

Les også: (+) Nyåpnet bakeri og konditori i sentrum har hatt en vanvittig første uke

Tilgang til kun e-post er mest utbredt. Det er 33 prosent av arbeidstakerne som sier de kan besvare e-post hvor enn de befinner seg i verden. Andelen som har tilgang både til e-post og server er 24 prosent.

Feriejobbing og hvor skadelig det kan være, for eksempel for kroppen som ikke får koblet av eller at det stjeler tid fra familiesamværet, er et tema som stadig blir diskutert. Velde synes debatten har gått noe ut på dato, og viser til at måten vi veksler mellom jobb og fritid på har forandret seg mye de siste årene.

– Da du ikke kunne håndtere epost fra mobilen, var du mer eller mindre utilgjengelig når du var på hytta eller utenlands. Men da var også mailboksen full når du kom tilbake. Dette kunne være stressende nok å tenke på i ferien. Jeg velger å se mer positivt på det. Fjerntilgang til jobben gjør at du kan svare på henvendelser underveis i ferien, og enda bedre; kanskje kan du forlenge ferien med noen dager framfor å stresse hjem til et feriestille kontor, påpeker Peer Velde.

Les også: (+) Kristoffer og Stine kjører i gang med gatemat

Det er ansatte innenfor privat sektor som er mest tilgjengelige i ferien. Her sier 61 prosent at de har tilgang til epost og server, mot 56 prosent blant de offentlige ansatte.

At offentlig sektor ikke er så langt bak, overrasker ikke Velde. De siste årene har han merket en større offensiv blant ledere i offentlig sektor rundt det å øke tilgjengeligheten til sine ansatte.

Men han tror ikke at norske bedriftsledere, enten de jobber i privat eller offentlig sektor, forventer at de ansatte skal jobbe i ferier eller i helger.

– Dette tror jeg handler mer om å tilby mer fleksibilitet i en travel hverdag, slik at du kan stikke tidligere fra jobben for å delta i et skolearrangement, eller forlenge ferien med noen dager. Jeg tror også norske ledere er flinke til å oppfordre ansatte om å hvile når de har ferie. På samme måte som jeg er overbevisst om at de ansatte er flinke til å finne en god balanse mellom jobb og fritid, uttaler Velde.

PS! Undersøkelsen fant sted i uke 18-19, hvor utvalget var 601 intervjuer med personer fra 18 til 67 år. Alle intervjuobjektene var yrkesaktive og benyttet PC i jobben sin.

Kommentarer til denne saken