Gå til sidens hovedinnhold

800 kokegroper funnet i Tjølling

Artikkelen er over 6 år gammel

Intens jakt på kulturminner - flest muligheter i Larvik.

Denne uken ble jorder i Kvelde undersøkt av arkeologer.

- Vi er nå i gang med et kjempeprosjekt som skal gi oss massevis av informasjon om det som finnes av kulturminner under bakken, forteller virksomhets leder i Kulturarv i fylkeskommunen, Terje Gansum.

Moderne søk

Tidligere denne uken ble menn med firehjuling og avansert teknisk utstyr observert på et jorde på Nordkvelde i Larvik.

- Vi samarbeider med Ludvig Boltzmann Institutt Archpro i Wien hvor Vestfold Fylkeskommune er partner, forteller Gansum.

- De reiser nå rundt i fylket med avansert georadar og magnometer for å kartlegge hva som finnes av kulturminner under jorda. 37 steder skal undersøkes, og flest lokasjoner har vi i Larvik. Dette er en del av regional plan for «bærekraftig arealpolitikk. Vi ønsker mer kunnskap, og vil få det ved bruk av disse hjelpemidlene, sier han.

Mest i Larvik

Terje Gansum sier også at det er i Larvik man venter å finne flest spennende spor etter både bosetninger og tidligere tiders kultur.

- I Lågendalen er det enormt mange gravfelt som ligger på steder der det er dyrket mark, og vi har også vært på Aske i Brunlanes og ikke minst på Kaupang i Tjølling der det er hentet inn store mengder data. På Lunde ved Tjølling kirke er det også funnet mye. Blant annet over 800 kokegroper, sier han.

Prosjektet, som skal finne kulturminner helt tilbake til bronsealderen, har allerede pågått i fire år, og gjennomgangen av resultatene er nå i gang.

Kommentarer til denne saken