- Fakturaen er på 2.995 kroner, og dreier seg om grunnpakke for «søkemotoroptimalisering». Det er bare det at jeg aldri har bestilt noe slikt, sier Gunner Berven, som driver Gunnars Verksted i Larvik.

Det er selskapet Norsk Søkemotoroptimalisering som har sendt ut fakturaen, og Berven husker at han fikk en telefon fra selskapet for en tid tilbake.

- De ringte meg og snakket lenge. Men jeg bestilte absolutt ingen ting fra dem, og betaler selvfølgelig heller ikke. Dette ser jeg på som ren svindel. Her er det lett å gå i fella. Jeg har forsøkt å ringe selskapet, men får bare beskjed om at talepostkassen er full. Nå advarer jeg andre om dette, sier han.

Påsto at muntlig aksept

Arild Antonsen hos Larvik billakkering og skadeverksted har fått samme faktura.

- Har heller ikke gjort noen avtale med dem, og sendte dem en e-post. I svaret påsto selskapet at vi hadde inngått avtale, men at det var muntlig. Noe snakk om betaling blir det ikke, sier han.

I e-posten skriver selskapet «Ifølge salgslisten ble det takket ja til telefonsalg 11. september. Jeg har ingen skriftlig avtale, kun muntlig aksept. Dersom du mener at det er feil, må jeg sjekke med salgsavdelingen.»

- Noen slik aksept er absolutt ikke gjort, sier Antonsen til avisa.

Krev dokumentasjon

Nina Elise Dietzel hos Forbrukerombudet sier til ØP at det ikke er ukjent at enkelte selskaper sender ut slike fakturaer.

- Vi får stadig henvendelser fra selskaper som lurer på hvordan de skal forholde seg, fordi de ikke vet hvor ellers de skal henvende seg. Vi behandler imidlertid ikke slike saker fordi det gjelder bedrifter, men anbefaler at man tar kontakt og krever dokumentasjon, sier hun.

- Eventuelt bør man levere en anmeldelse til politiet dersom man mener at man har blitt utsatt for noe ulovlig, sier Dietzel.

Fikk ikke kontakt på telefon

ØP fikk heller ikke svar på telefonisk henvendelse til selskapet, men i et svar på e-post, etter at vi fylte ut et skjema på selskapets nettside, skriver en representant: «I sommer og høst har selskapet hatt en salgskampanje over telefon. Her har vi opplevd en del klager. Vi gjør vårt beste for å rydde opp i klagene. Vi ønsker fornøyde kunder, og kan garantere alle som klager svar, og en løsning, innen tre dager.»