LifeWave-plastre skal gi mer energi, mindre smerte og bedre utseende. – Fullstendig på jordet, sier fysioterapeut Marianne Frydenlund i Larvik.

– Den ene pasienten hadde blitt kontaktet via Facebook, den andre hadde vært på møte her i Larvik. Begge fikk prøve plasteret, og ble overbevist om at det fungerte. Men det er gjerne slik placeboeffekten fungerer, man har en opplevelse av at noe hjelper, og derfor reagerer kroppen på det, sier Marianne Frydenlund.

Hun og ektemannen har drevet Langestrand Fysioterapi siden 1980, og sier de har vært borte i lignende produkter før. Plasteret, som lages av LifeWave i USA, er derimot nytt for henne.

– Det skal hjelpe mot alle slags «vondter», og det er trist at folk går rett på. Men hvis man har mye vondt, og noen forteller deg at de har et produkt som kan hjelpe, er det sikkert lett å falle for fristelsen, sier Frydenlund.

Hun er opptatt av at pasientene hennes, og andre i Larvik, ikke skal bli lurt.

– Dette er bare tull. Det finnes ikke et plaster som kan gjøre deg bedre etter slag, eller som tar bort psykiske problemer. Men de som driver med dette er så hjernevasket at de ikke skjønner det selv.

«Reddet hverdagen»

Ifølge LifeWaves nettside er plastrene «en ny teknologi for å forbedre helsen og gi dynamiske virkninger mot aldring. Dette blir oppnådd ved å arbeide med kroppen og ikke mot den».

– De er veldig gode på å markedsføre seg, og viser til ulike forskningsrapporter. Dette er bare tull, men for en som ikke har medisinsk bakgrunn, er det nok lett å la seg lure. Dessuten er det lett å tro at disse plastrene fungerer, fordi de lett kan forveksles med morfinplaster, smerteplaster og hormonplaster som skrives ut av legen, sier Frydenlund.

For noen uker siden sendte hun spørsmål til personen som hadde kontaktet en av hennes pasienter via Facebook.

Som svar fikk hun blant annet: «Dette har reddet min hverdag. Min sønn er kvitt allergi, og bruker plaster når han er urolig. Min far har hatt slag og var i veldig dårlig forfatning, han er nå 80 prosent bedre. Vi har sett folk med Parkinson få en utrolig effekt. Små barn med kolikk har blitt kvitt det på få minutter. Unge jenter og gutter med psykiske problemer har fått en bedre hverdag (...) Dette er noe som mange bruker for å holde seg i bra form».

2000 selgere i Norge

LifeWave har ikke kontor i Norge, og produktene selges fra en distributør i Europa. Da ØP ringte dit, var det ingen som kunne svare på grunn av juleferie.

LifeWave distribueres via MLM-forretningsmodellen (Multi-level Marketing), som er basert på et nettverk av medlemmer, og salg av produkter hvor inntektene fordeles i nettverket. Bjarne Fosse, som driver nettstedet 4brooker (et supplement til skepsis.no) og har kompetanse på MLM, mener at det finnes rundt 2000 selgere i Norge. I Danmark skal tallene på LifeWave-selgere være oppe i 8000.

– Plastrene er kun placebo

Fylkeslege Svein Lie sier til ØP at produsentene ikke har lagt fram noen bevis på at plastrene fungerer.

- Folk må gjerne la seg overbevise, men det er ikke mulig å gå god for dette ut fra en medisinsk vurdering, sier Svein Lie.

Fylkeslegen sier at det stadig dukker opp produkter der produsentene ikke har bevis for at det de selger fungerer.

– At noen mennesker opplever at de får det bedre er ikke bevis på at et produkt fungerer. LifeWave har testet plasteret sitt på 40 personer i Florida, noe som er lite. Dessuten oppfyller ikke artiklene de viser til kriteriene for en vitenskapelig artikkel, og det er en grunn til at de ikke er publisert i tyngre og mer vitenskapelige tidsskrifter.

Lie mener plastrene dreier seg om placeboeffekt.

– Det er nok kun det vi kaller placebo, altså opplevd virkning.

Har brukt over 10.000 kroner

– Jeg var veldig skeptisk da jeg begynte å bruke plastrene, men jeg har fått mange gode opplevelser av dem. Jeg bruker de på meg selv, dyrene mine og ungene mine, sier Hauane.

Janne Hauane fra Larvik har benyttet seg av LifeWaves plastre i nesten et år.

– Jeg selger ikke plaster videre, men jeg hjelper folk som har fått prøve dem av meg, til å bestille over nett. Men jeg mener at folk må oppleve plastrene før de kan si noe om dem, sier Hauane og opplyser at det finnes sju ulike plastre.

– Kan smertelindringen man opplever når man setter på et plaster være placeboeffekt?

– Når det virker på dyr så sliter jeg med å tro at det er placebo.

– Men det er ikke vitenskapelig bevist.

– Det er riktig, men når man ser at folk får redusert smerte på få sekunder, så blir man litt frelst.

Hauane har dette året brukt over 10.000 kroner på LifeWaves plastre. Den første pakken hun kjøpte kostet 2.400 kroner, og inneholdt 180 plastre.