Gå til sidens hovedinnhold

Alternativer for gravide

Artikkelen er over 14 år gammel

Avdelingen i Tønsberg er til hjelp for hele Vestfold, men foreløpig er det ikke mange i Larvik som benytter tilbudet.

Stiftelsen Amathea tilbyr veiledning ved vanskelige valg for gravide, om svangerskap og abort.

Det er innbyggere i Sandefjord, Tønsberg, Stokke og Horten som er hyppigst i kontakt med Amatheas fylkesavdeling i Tønsberg. Jordmor og veileder Hege Brekke tror ikke det er representativt for hvilke deler av fylket som oftest har behov for hjelp. Derfor ønsker veilederen å opplyse ytterkantene av fylket om at tilbudet er åpent for alle vestfoldinger.

- Vi erfarer at mange jenter og kvinner setter seg ned på nettet for å søke råd og hjelp når de har havnet i en vanskelig situasjon. Dersom de søker på ordene «gravid» eller «abort» kommer nettsidene til Amathea opp som øverste treff, forteller Hege Brekke. Hun opplyser at stiftelsen også har jobbet aktivt for å få informasjon om Amatheas arbeid ut til fylkets fastleger.

- Vi bruker dessuten mye tid der ungdom er, men det er fortsatt en vei å gå for å gjøre oss kjent, fortsetter Brekke. Hun ønsker Larviks borgere velkommen til samtaler om vanskelige temaer, om rettigheter og om økonomiske og juridiske plikter.

-Noen ganger er venner og nær familie bare kaos, og man trenger andre å søke støtte hos. Noen vandrer her i flere uker, beskriver Brekke.

Andre tilbud er svangerskapskurs for enslige gravide, og mor og barn-grupper. Amathea låner dessuten ut babyutstyr gratis.

- Tilbud om veiledning er ikke bare for kvinner. Mange fortvilte gutter ringer også for å søke hjelp, og vi har etter hvert mange samtaler med par.

Stiftelsen Amathea er den eneste virksomheten i Norge som har som hovedoppgave å gi veiledning overfor kvinner som blir uplanlagt gravide. Stiftelsen har 28 års erfaring på dette området. Virksomheten finansieres hovedsakelig gjennom tilskudd fra Helse- og omsorgsdepartementet.

I et hjemmekoselig lokale nær Farmanstredet i Tønsberg sitter to veiledere med helsefaglig bakgrunn parat til å gi støtte til de som har havnet i uønsket svangerskap. Stuebordet er pyntet med duk og lette sommerblomster. Hos Amathea er det rom for trygge samtaler.

- Vi gir veiledning, og ikke råd. Det er en viktig forskjell. Vi kan ikke ta andres valg. Det må de gjøre selv, understreker Brekke, og legger til:

- Abort er ikke et opplagt valg.