I mars døpte eventyreren Jarle Andhøy fra Larvik det som brusprodusenten betegnet som «verdens største flaskepost» på Tenerife, og var med på å sende den til havs. Nå er flasken funnet igjen.

- Pirater har kommunisert gjennom flaskeposter i århundrer, nå skrur vi tiden tilbake og lar naturen bestemme hvor dette prosjektet vil ende opp, sa Jarle Andhøy i forbindelse med dåpen av "fartøyet" som fant sted på Tenerife i mars.

Etter et mislykket forsøk på å få den store plastflasken til havs klarte til slutt man å få i gang pr-stuntet, som gikk ut på at publikum skulle gjette hvor flasken havnet, og der vinnere skulle få en flaske solo for hver nautiske mil flasken hadde reist.

Les om den kranglete starten her

Tirsdag fant en båt fra den venezuelanske kystvakten Soloflasken drivende mellom øyene i den ukjente øygruppen Los Roques 130 kilometer nord for kysten av Venezuela. Flasken hadde et stort hull i siden og var ribbet for alt utstyr.

- Vi har jobbet i hele natt med å få klarhet i hva som har skjedd med flasken og av bildene kan vi se at noen har hakket et svært hull i den. Det har gått 24 dager siden vi mistet kontakten med flaskeposten, og vi er selvsagt nysgjerrige på om den rett og slett har blitt robbet, og om det er grunnen til at vi mistet satellitt-signalet. Vi fikk i morgentimene opprettett kontakt med kystvakten og ser fram til å få klarhet i detaljene, sier Solo-sjef Joakim Sande i en pressemelding som er sendt ut gjennom NTB.

Det spesiallagde kameraet som tok 360 graders bilder hver åttende time var ifølge Sande borte, det samme er 600 kilo med batteri, flere mac'er og ikke minst kassen med Solo som hadde vært med på hele ferden. En ferd på nærmere 4000 nautiske mil, mer enn RA-ekspedisjonen og noe mindre enn Kon-Tiki har endelig nådd land.

- Først og fremst er vi overlykkelige over å ha funnet flasken, og at vi får et svar på mysteriet om siste del av ferden. Nå gleder vi oss til å fastslå nøyaktig hvor flasken ble funnet slik at vi kan kåre hvem som gjettet nærmest fasiten og dermed blir vinneren av noe sånt som to tonn Solo, eller nærmere 4000 halvliters flasker, sier Solo-sjefen.

Meningen var at flaskeposten, som veier formidable 2,5 tonn og måler hele åtte meter, skulle flyte fra kanariøya utenfor vestkysten av Afrika og over Atlanterhavet til østkysten av USA.

Flasken hadde en 140 liters ferskvannstank med fjernstyrte dyser sørget for å holde linsene på et spesialbygd kamera rene, og dette kameraet skulle laste opp et nytt bilde hver åttende time.

Les mer om den gigantiske flaskeposten her