Kurt Valner mistet sin far og åtte andre familiemedlemmer i tyske konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Han synes Otto Jespersens monolog i TV 2-programmet «Torsdagsklubben» forrige torsdag var så langt over streken at han fredag leverte en anmeldelse til politiet i Bærum.

«Jeg vil også benytte anledningen til å minnes alle de milliarder av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre, uten å ha gjort noe annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav» sa Jespersen til norske TV-seere.

– Uttalelsene til Jespersen er respektløse og krenkende, sier Valner til Dagsavisen.

Stadig mer aksept

Valner forteller at han levde med antisemittisme før den andre verdenskrig, og at han fikk føle konsekvensene på kroppen når store deler av familien ble sendt til Auschwitz.

Han synes å se tegn til at antisemittismen brer seg i det norske samfunnet.

– Det er lov å si mer på TV nå enn tidligere, og avisene er fulle av unyansert Israel-kritikk som vi ikke får svare på. Det kommer stadig mer, skritt for skritt, sier han.

Finanskrisen gjør ham ekstra bekymret.

– Historien viser oss at jødehatet blomstrer i dårlige tider. Derfor anmelder jeg TV 2 og Otto Jespersen nå, for å få fokus på dette, sier Kurt Valner.

TV 2 avviser

Marianne Røiseland, informasjonssjef i TV 2, vil avvente en anmeldelse før hun kommenterer den. Hun synes det er trist om noen opplever Otto Jespersens satire som hets på bakgrunn av deres egen historie.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke å hetse en folkegruppe, sier Røiseland, som mener det blir feil å koble sitatet fra konteksten.

– Otto harselerte over all oppmerksomheten den foreldreløse sjiraffen i Kristiansand har fått i media den siste tida, og dro så inn andre dyr som også kanskje burde få oppmerksomhet.

– Kan ikke koblingen mellom lopper og jøder bygge opp under myten om den skitne jøden, som var så typisk i nazistenes propaganda?

– Det synes jeg er å dra dette vel langt. Det satiriske elementet og konteksten er viktig å ha med seg her, sier Røiseland.

– Tåler prøving i PFU

– Takhøyden for satire og humor er noe større enn i andre tilfeller, så lenge det er tydelig at rammen er humoristisk, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Dagsavisen.

Han vil ikke kommentere det konkrete Otto Jespersen-utspillet all den tid det fort kan havne i Pressen faglige utvalg (PFU), der Kokkvold sitter.

– Men det finnes grenser for satiren også. Det er ikke vanskelig å skjønne at noen som har mistet sine nære i konsentrasjonsleire reagerer, sier han.

Han vil ikke si noe om hva en eventuell klage til PFU ville medført, men signaliserer at uttalelsene ligger i grenseland for god presseskikk.

– Jeg tror at vi vil måtte behandle saken. Den kan ikke gis en forenklet, administrativ behandling i PFU, sier Kokkvold.