Archer-skøyte vendte hjem til jubileum

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Hjemkjøpsprosjektet er fullført. Lystseileren «Jærbuen II», som ble bygget for 109 år siden etter Colin Archers tegninger, ligger igjen ved Skottebrygga i Larvik.

DEL

I år er det 175 år siden båtbyggeren Colin Archer ble født på Tollerodden. Dette ble markert lørdag med jubileumsseminar på Larvik Sjøfartsmuseum. Arrangører var Tolleroddens Venner, Stiftelsen Tollerodden og Larvik kommune. Det var satt sammen et interessant program med de tre foredragsholderne Bjørn Foss, Olav Orheim og Odd Terje Lysebo, som hver for seg tok for seg ulike sider ved Archers liv og virke.

Den store overraskelsen var gjemt helt til slutten på dagen. Da kunngjorde en stolt og rørt James Ronald Archer, som er styreformann i Larvik Sjøfartsmuseum, at prosjektet med å kjøpe lystseileren Jærbuen II tilbake til Larvik, var kommet i orden fredag kveld.

Det er det norsk-tyske ekteparet Aud og Uwe Griem som har bestemt seg for å selge båten de har eid i mer enn 30 år, tilbake til Larvik. Hele denne tiden har «Jærbuen II» hatt sin havn i Lübeck i Tyskland. Kjøpet er finansiert gjennom flere sponsorer, blant annet Larvik kommune og Larvik Sjømannsforening.

Den offisielle overtakelsen av båten skjedde ved at det tyske flagget ble låret og rådmann Arve Semb Christophersen fikk æren av å heise det norske flagget. Deretter var den mulighet for de fremmøtte til å ta en titt om bord.

«Jærbuen II», og som opprinnelig het Nana, er en av 70 lystseilerne som Archer bygget. Den er på 43 fot, og er usedvanlig godt bevart. Den gamle damen har hatt en omflakkende tilværelse etter at hun la ut fra Larvik havn i 1898. Hun har hatt eiere både i England og Portugal. Det var i Portugal ekteparet Griem oppdaget henne i 1974. Da var båten i svært dårlig stand, og det er et imponerende stykke arbeid ekteparet har lagt ned for å få henne i den gode forfatningen hun er i dag.

Det er et veloverveid valg ekteparet Griem har tatt når de nå selger båten, men det var likevel en litt vemodig stund.

- Vi har hatt båten like lenge som vi har vært gift. Det knytter seg mange minner til den, blant annet de seilturene vi har hatt med ungene i lekegrind på dekk. Men det er en veldig god følelse å vite at hun nå kommer til å bli tatt godt vare på og at hun skal få lov å seile langs Vestfoldkysten igjen, sier Aud Griem.

Nå mister ikke de tidligere eierne helt kontakten med båten. I løpet av kort tid flytter ekteparet til Norge, og Uwe Griem sier at han gjerne stiller sin kunnskap og tid til disposisjon for Larvik Sjøfartsmuseum.

- Jeg er bitt av Colin Archer basillen, og den er uhelbredelig, sier en smilende Griem. Han og venner seilte båten til Larvik i sommer. De brukte syv døgn på turen fra Lübeck.

I Larvik finnes nå fem av Colin Archers båter, men Jærbuen II er en eneste som er seilbar.

En god del av den originale luksusinnredningen er bevart, og det finnes lekkert treverk i teak og mahogni. Et lite bad med toalett, håndvask i engelsk porselen og badekar med parafindrevet varmtvannstank finnes også.

Fremover vil Jærbuen II bli brukt på ulike måter, blant annet som severdighet ved landligge og til seilaser.

Artikkeltags