Det symbolrike kunstverket er laget i larvikitt.

Avdukingen finner sted ved Paradisbukta på Bygdøy, der minnesmerket «Interferens» er satt opp til minne over tsunamiofrene. Det var kunstneren og billedhoggeren John Audun Hauge som ble valgt til å forme minnesmerket. Hauge er en sentral kunstner innen norsk samtidsskulptur, som har utført en rekke store arbeider i stein. Kunstneren valgte seg larvikitt da han skulle forme det offentlige kunstprosjektet på Bygdøy.

- Jeg har i flere år arbeidet med bølger som tema. Da jeg så utlysning av konkurransen mente jeg det var verdt å forsøke. Larvikitt er en flott stein med et bredt fargespekter som veldig fint kan gjenskape sjø og fargespillet i vannet, forklarer kunstneren John Audun Hauge. Det er typen emerald pearl som er benyttet i kunstverket.

I dag avdukes minnesmerket med et arrangement i regi av KORO (Kunst i offentlige rom), som fikk i oppdrag å realisere minnestedet.

- Det betyr mye at nasjonen får et minnesmerke over det som skjedde. Hvis vi tenker tilbake på dagene etter flomkatastrofen, så var det ikke én avis, ett distrikt eller én person som ikke var berørt av det som skjedde i Thailand. De nærmeste har fått sine minnesmerker, da alle ofrene ble fraktet hjem og de pårørende fikk gravsteder å gå til. Det er viktig at vi også har fått et nasjonalt minnested, uttaler informasjonsansvarlig i Støttegruppen etter Flodbølgekatastrofen, Kjell Skalleberg.

- Dette er et flott monument. Strukturen er symbolrik, slik formen illustrerer jordskorpa som er delt i fire. Den er brutt opp og lager ringer i vannet, slik vi vet vannmassene skapte katastrofale følger, beskriver Skalleberg.

84 nordmenn ble ofre for tsunamien 26. desember 2004. I alt mistet 250.000 mennesker livet.

KORO har gjennomført en åpen, internasjonal idékonkurranse med 845 deltakere i valget av kunst for minnestedet. Idékonkurransen ble etterfulgt av en lukket konkurranse med seks deltakere fra flere land.

I dag ønsker Gro Kraft i KORO velkommen til den høytidelige avdukingen, der også utenriksminister Jonas Gahr Støre vil tale. Det blir dessuten tale ved Rune Birkeland i Sjømannskirken og minneord ved Trond T. Kalleberg i støttegruppe etter flodbølgekatastrofen.

Kong Harald foretar selve avdukingen.