Ba om to års fengsel for bedrageri

Aktor Jan Stapnes i retten tirsdag

Aktor Jan Stapnes i retten tirsdag Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Aktor i vaskekonesaken i Larvik, Jan Stapnes, ba om at den bedrageritiltalte vaskehjelpen blir sendt i fengsel for millionbedrageri av NAV. Les også: - Ville vi skulle si at vi hadde kjøpt tepper av henne - Svindlet NAV for 2,2 mill i løpet av åtte år - FAKTA: Vaskekone-saken - Renholdsbransjen er verstingen på svart arbeid

Politiinspektør Jan Stapnes påpekte i sin prosedyre at bedrageriet av NAV på over 2.2 millioner kroner er grovt, og at slike større bedragerier rammer alle.

- Når noen lurer unna penger, så er det to muligheter: enten må andre betale mer, eller så må man redusere i velferdstilbudene, sa Stapnes.

Han viste til at vaskehjelpen, en kvinne (49) fra Larvik, over flere år skal ha jobbet som vaskehjelp hos en rekke familier i Larvik og Stavern, samtidig som hun fikk full ytelse hos NAV. Stapnes mente også at kvinnen kan dømmes for tyveriene av sølvtøy fra tre av kundene sine, fordi sølvtøyet ble funnet hjemme hos henne da politiet ransaket hjemmet. I sin forklaring forsøkte hun ikke å forklare hvordan det hadde havnet der, hevdet han.

Vaskehjelpens forsvarer, Morten Furuholmen, prøvde å dempe omfanget av bedrageriet i sin prosedyre i Larvik tingrett i ettermiddag.

- Det er ikke sikkert allmennhetens synes det er rettferdig med to års fengsel, selv om man ikke skal jobbe svart, sa han blant annet.

- Han viste til kvinnens forklaring, der hun hevdet at hun måtte tjene ekstra for å dekke opp for medisinsk behandling og regninger.

- Det er ikke et liv i sus og dus som er motivet, hevdet Furuholmen.

I dag måtte enda flere av kvinnens vaskekunder i Larvik og Stavern vitne i retten og fortelle om de svarte tjenestene de hadde benyttet seg av. Enkelte hadde oppfattet det som at hun drev et firma for seg selv, mens andre ikke hadde gjort noen vurderinger på om det var svart eller hvitt arbeid. Kundene som vitnet i dag, fortalte om både betalinger via bank og kontant oppgjør for rengjøringen.

Kvinnen er også tiltalt for å ha unnlatt å oppgi 580.000 kroner til skatteetaten. Hun er også tiltalt for momsunndragelse.

Rettssaken ble avsluttet i dag. Dommen offentligjøres i neste uke.

Artikkeltags