– Bare litt teit og merkelig

Ingen anelse: Verken eier av Bøkekroa, Kai Sundal, eller vokalist i svartmetallbandet Kampfar, tjøllingmannen Per-Joar Spydevold (innfelt), har noen idé om hvor det blodige sauehodet i Bøkeskogen kom fra. (Foto: Bendik Løve/www.kampfar.com)

Ingen anelse: Verken eier av Bøkekroa, Kai Sundal, eller vokalist i svartmetallbandet Kampfar, tjøllingmannen Per-Joar Spydevold (innfelt), har noen idé om hvor det blodige sauehodet i Bøkeskogen kom fra. (Foto: Bendik Løve/www.kampfar.com)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Politiet fjernet sauehode på stake fra Bøkeskogen – vet ikke hvem som står bak.

DEL

Politiet vet ikke hvem som satt sauehoder på staker og plasserte dem på fire steder i Vestfold i helgen. Hendelsen blir knyttet til en metalrock-festival, men ingen vil inrømme å stå bak.

Siden de avkappede sauehodene ble funnet ved Borrehaugene i Horten, Slottsfjellet i Tønsberg, Gokstadhaugen i Sandefjord og i Bøkeskogen i Larvik, har det blitt spekulert både i riks- og Vestfold-avisene om hvem står bak det groteske påfunnet.

Politiet var raskt ute med å fjerne dyreskallene, men har foreløpig ikke sagt noe om hvem de tror står bak eller om handlingen er straffbar eller ei.

Så langt peker den mest nærliggende teorien mot det såkalte svartmetallmiljøet, ettersom det i februar i fjor ble funnet et bukkehode satt på stake i et lyskryss i Tønsberg.

Det skal neste helg være en festival i Tønsberg myntet på musikksjangeren. Arrangør Bjørn Almar Rostad Johansen sier det kan hende det er noen fans som har satt ut dyrehodene for å skape blest om festivalen, men at han ikke vet noe om det.

Heller ikke tjøllingmannen Per-Joar Spydevold, som er vokalist i det kjente svartmetallbandet Kampfar, har kjennskap til hvem som kan stå bak misgjerningen.

– Jeg har ingen idé om hvem som kan ha gjort dette, jeg har overhodet ikke peiling. Men jeg tenker at de som har gjort dette nå har nådd målet sitt om å få oppmerksomhet, sier Spydevold.

Musikeren tror ikke det ligger tilfeldigheter bak hendelsen.

– Det er helt sikkert en mening bak dette. Jeg har vært med i denne bevegelsen siden den startet på 90-tallet, og symbolikken har alltid vært viktig. Men hva tanken bak er, har jeg ingen formening om.

Eier av Bøkekroa, Kai Sundal, har ingen forståelse for det påfunnet.

– Jeg har ingen kommentar til dette, annet enn at jeg synes det er teit og merkelig. Kanskje det er noen som prøver å være morsomme? spør han, og legger til:

– Vi serverer heller smalhove til gjestene våre enn å sette å sette sauehoder ut på staker.

Leder i Bøkeskogens venner, Aage Sletsjøe, hadde ikke hørt om fåreskallene da Østlands-Posten ringte.

– Jeg har ingen anelse om hvem som kan ha gjort dette, men fellesnevneren for disse stedene er jo at det er fornminner med tilknytning til vikingtida. Det er to områder med gravhauger i Bøkeskogen, sier han.

Sletsjøe lurer på om det kan finnes en kobling mot gamle ritualer.

– Kanskje det er noen som har prøvd å reise en såkalt nidstang? Dette var noe som ble gjort tidligere for å vise motstand, hat eller trusler, men hva det opponeres mot her, har jeg ingen formening om. Men det må dreie seg om voksne mennesker; det skal en del planlegging for å få til dette, og de må ha hatt god kjennskap til historie. Det er i alle fall det som slår meg først, sier Sletsjøe.

Også Jørn Lier Horst, krimforfatter og permitert politietterforsker, er forbauset over den makabre hendelsen.

– Jeg har ingen formening om hvem som kan ha gjort dette eller hvorfor det er gjort, men det er en spennende sak. Jeg vil tro at det sitter noen og ler ganske godt et sted, sier Horst.

Artikkeltags