Bestiller på nett – får narko i posten

Supersterkt dop: Tollerne ser en økende trend av den nye narkotikasmuglingen.

Supersterkt dop: Tollerne ser en økende trend av den nye narkotikasmuglingen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det nye dopet kommer i et brev i posten. Tollerne i Vestfold har allerede beslaglagt tusenvis av brukerdoser i posten.

DEL

I et vanlig brev i posten kan ungdommer få syntetisk dop etter å ha bestilt narkotika på nettet fra utlandet. Deretter kommer brevet i postkassa og det nye dopet rett hjem på rommet.

– Syntetisk stoff har kommet de siste årene. Dette er noe helt nytt for tollvesenet, forklarer seksjonsleder ved Sandefjord tollsted i region sør, Geir Nielssen.

Bare i 2012 ble det oppdaget 62 nye stoffer i Norge.

Supersterkt

Det syntetiske dopet er langt sterkere enn vanlig narkotika, slik som for eksempel cannabis eller kokain. Styrkegraden på stoffet kan variere fra 100 til 200 ganger sterkere enn ordinære stoff, noe som fører til problemer med å dosere. Det resulterer i altfor store brukerdoser, noe som kan føre til psykoser hos brukerne.

Flere beslag

Tollerne ved Sandefjord tollsted har allerede så langt i år gjort 15 beslag av narkotika og dopingpreparater i posten på Borgerskogen i Stokke. Her kommer brevene og pakkene som er bestilt over nettet. Allerede i år har de avdekket syntetisk dop og dopingpreparater.

– Det har vist seg at mange unge bestiller dette på nettet, påpeker Nielssen.

Det syntetiske dopet begynte å gjøre seg gjeldende i 2009, og siden har det økt på. I fjor kom de med i den nye narkotikaforskriften, noe som gjør at mange av stoffene er ulovlige.

– Beslagene er betydelige, men det er bare en liten del av alt det som blir tatt, påpeker Nielssen, om beslagene som er gjort blant postforsendingene så langt i år.

I Vestfold øker nå tollerne fokus mot posten på grunn av den galopperende trenden med syntetisk dop.

Enkel måte

– Det som er veldig skremmende, er at det er få mengder som skal til for å få en brukerdose. For ungdom er det en veldig enkel måte å sette seg foran PC-en og få sendt det hjem, og så tar de imot noe de ikke vet hva er, sier Nielssen.

Et av problemene med det nye syntetiske dopet er blant annet at det ikke er kontroll med produksjonen at det er umulig å si hva slags stoffet dopet inneholder.

Les også: - Narkotika er et problem i Larvik

Trend

Tollerne i Vestfold har så langt i år avdekket smugling av en kilo amfetamin. Her sørget spaning for at politiet kunne arrestere flere etter at tollerne ved hjelp av narkotikahund avslørte postforsendingene med amfetamin. Det er også gjort beslag av 50 gram syntetisk cannabis, en mengde som gir tusenvis av brukerdoser i motsetning til organisk cannabis, der brukerdosen kan ligge på rundt ett gram. Tollerne har også tatt 100 gram testosteron, som brukes til doping og stoffet DMT, som er et hallusinogen.

– Trenden er klar. Dette er det mange som prøver å få tak i. Vi har en stor oppgave foran oss der, mener Nielssen.

Artikkeltags