Gå til sidens hovedinnhold

– Bibliotekpolitikk uten innsikt

Artikkelen er over 15 år gammel

– Vedtaket om å vurdere frivillig drift av bibliotekfilialen i Stavern viser at politikerne i Larvik mangler innsikt og forståelse for hva et bibliotek er.

Det er kraftig kost som kommer fra fagforeningene ved Larvik bibliotek etter kommunestyrets helomvending i saken om nedleggelse av filialen i Stavern.

I et brev til partienes gruppeledere, oppvekst og kulturkomiteen og ordføreren, gjør de det klart at å erstatte ansatte med frivillige er prinsipielt uakseptabelt og faglig uforsvarlig.

– Vi er verken i mot generell bruk av frivillige, eller har som mål å legge ned filialen i Stavern. Men helheten i bibliotekdriften og nedskjæringer gjør at vi må prioritere, påpeker Irene Nørberg fra Bibliotekarforbundet.

– Det stilles krav i Lov om folkebibliotek som ikke kan oppfylles bare ved å sette inn entusiastiske frivillige. Det er ikke bare å kunne alfabetet og hente en bok i hylla, bibliotekdrift er mer komplisert enn det, forklarer hun.

Sammen med Elisabeth Gamkinn som er plasstillitsvalgt for Fagforbundet har hun nå klargjort flere problemstillinger for det politiske miljøet.

– Vi er normalt en stille forsamling her på biblioteket, men dette er så viktig for helheten, at vi må si ifra, nikker de to.

– Dette kommer jo i konflikt med lovpålagte tjenester, der frivillige ikke kommer inn under de lover og regler som gir brukerne rettigheter og beskyttelse. Det gjelder både personvern, taushetsplikt og ikke minst Datatilsynets regler. Da må vi følge opp, sier Gamkinn.

– Her har de tatt et valg om å gå i forhandlinger på et dårlig grunnlag. Det meste er ikke tenkt igjennom og ingenting er utredet før man går i forhandlinger. Dette vitner om liten politisk innsikt, påpeker Nørberg.

Filialen i Stavern har gjennom lang tid vært utsatt med tanke på generell aktivitet og utlånstall. Likevel er det gjort en innsats som ikke har gitt resultater.

– Når Venner av Gamle Stavern signaliserer at de kan legge inn internett og ha eventyrstunder der, er det bare for oss å fortelle at alt dette er prøvd. Internett har det jo selvfølgelig vært der i flere år, og vi har hatt arrangementer med profesjonelle eventyrfortellere uten at det har gitt resultat, forteller Nørberg.

Det er helt klart at dette er en sak som ikke går upåaktet hen i bibliotekmiljøet. Norsk Bibliotekforening kommer til å gi en uttalelse om bruk av frivillige i bibliotek i løpet av de nærmeste dagene. Larvik bibliotek er i dag en hyppig bruker av frivillige i flere sammenhenger.

– Men dette er i sammenhenger der det er naturlig, lesestunder og slikt, forklarer, Nørberg.

– I denne filialsaken snakker vi om noe helt annet. Her tenker man en filial drevet av frivillige uten faglig sikring. Dette er prøvd flere plasser. I Oslo falt det sammen. I Bærum måtte man sette inn en fagperson og der var det snakk om filialer med flere stillinger, slik at man sparte noen stillinger totalt. Her snakker vi om en filial med en halv stilling og ingenting å spare hvis man skal sikre kvaliteten. Samtidig signaliserer jo Venner av Gamle Stavern at de vil trenge et driftstilskudd, påpeker Nørberg.

– De pengene finnes jo ikke, hvis man da ikke skal redusere bibliotekdriften på annen måte, avslutter hun.