Fyrte med peiskubbe – så smalt det

Slike peiskubber skal kun brukes til åpen peis - dersom den legges i lukket peis kan det forekomme en soteksplosjon.

Slike peiskubber skal kun brukes til åpen peis - dersom den legges i lukket peis kan det forekomme en soteksplosjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Fyr kun med ved i peis og ildsteder, oppfordrer feiermester.

DEL

(Jarlsberg Avis) Fredag kveld fikk Vestfold Interkommunale Brannvesen melding om det de fryktet var en pipebrann ved en bolig i Holmestrand etter å ha hørt et kraftig smell. Mannskap fra Kopstad brannstasjon rykket ut til boligen og oppdaget at det var ikke pipebrann det var snakk om.

– Det som hadde skjedd var at beboerne opplevde et kraftig smell, og at røykrøret mellom ildstedet og pipa falt ned og trillet over stuegulvet, sier brannmester Henrik Oseberg.

LES OGSÅ: De får ikke lov til å fyre i ovnen i jula

Fikk fyringsforbud

Røyken fra ildstedet oste rett ut i stua. Beboere i leiligheten fikk tredd røykrøret inn igjen og stanset røyken – men brannvesenet poengterer at det var noe røyk i leiligheten da mannskapene kom fram til boligen.

Beboerne i leilighetsbygget fikk for øvrig fyringsforbud, men det var ikke klart hva som hadde forårsaket smellet.

Soteksplosjon

Lørdag formiddag var feiermester ved Vestfold Interkommunale Brannvesen, Jan Espeseth, på befaring i de to leiligheten påvirket av smellet fredag kveld.

Espeseth forklarer at smellet kan ha vært en soteksplosjon, der en peiskubbe laget for åpen peis ble brukt i et lukket ildsted.

– Da blir det for mye energi i kubben og for lite luft. Gasser som er ufullstendig forbrent samler seg og når det blir varmt nok antennes de med et smell, sier Espeseth, og legger til at det ikke er første gang brannvesenet opplever noe slikt.

– Det står på pakken at peiskubben er for åpen peis, men det er dårlig merket, sier han.

I den ene leiligheten ble fyringsforbudet opphevet kort tid etter hendelsen. I den andre leiligheten må ildstedet kontrolleres av sertifisert ildstedskontrollør eller byttes.

LES OGSÅ: Etter sjokkbrannen: Vil ha bilforretningen i gang igjen så snart som mulig

Sjekk peiskubben!

Brannvesenet oppfordrer folk til å sjekke peiskubbene godt før de legges i ildstedet.

– Fyr kun med ved i peis og ildsteder, og husk god trekk. Veden skal alltid brenne med synlig flamme. Bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler, sier Espeseth.

I leiligheten i etasjen over kjentes smellet så kraftig at ildstedet her flyttet seg noen centimeter.

I leiligheten i etasjen over kjentes smellet så kraftig at ildstedet her flyttet seg noen centimeter. Foto:

Artikkeltags