Utfordrende oppgave for brannvesenet

Tøff jobb: Eva Toverud, nærmest, og Thea Vagle i gang med å slukke på brannstedet.

Tøff jobb: Eva Toverud, nærmest, og Thea Vagle i gang med å slukke på brannstedet. Foto:

Larvik Brannvesen har måttet kalle inn alle tilgjengelige ressurser for å håndtere brannen på Norsk Miljøindustris anlegg på Sky, i tillegg til ordinær beredskap. En svært krevende oppgave i ferietiden.

DEL

Vi gir deg alt om Stavernfestivalen for 5 kr

– Vi har hele tiden minst fire brannfolk på stedet. De går i seks til åtte timers skift, hele døgnet, forteller fungerende brannsjef Jan Olav Vagle til Østlands-Posten.

– Det er en krevende kabal å få til å gå opp, og vi har måttet kalle inn alle tilgjengelige mannskaper. Vi skal jo tross alt holde beredskapen for andre ting, men ser heldigvis at vi klarer det, sier han.

Vagle forteller også at Sivilforsvaret i tillegg stiller med seks mannskaper for nødvendig bistand under slukkingsarbeidet.

Les også: Hjullastere satt inn i slukningsarbeidet - kan brenne i flere dager

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mindre røyk fra brannen mandag

Mindre røyk fra brannen mandag Foto:

Kontinuerlig spyling

Eva Toverud og Thea Vagle var på jobb på brannstedet i det som på folkemunne fortsatt heter «barkfyllinga» på Sky mandag formiddag.

Begge med brannvesenets slanger i sving med å spyle vann pumpet opp fra Farris over det store brannområdet.

– Vi må sørge for å gjøre avfallet som brenner her gjennomvått. Først flyttes det på og vendes av hjullastere, og så spyler vi kontinuerlig. Det kreves mye for å få slukket helt inn i materialet. Vi har fortsatt en stor jobb foran oss, sier Toverud og Vagle.

Les også: Forstår ikke hva som kan være årsaken

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto:

Mye gjenstår

Mandag formiddag røyk det betydelig mindre fra brannen i komposthaugene enn det har gjort i helgen.

Det var lørdag ettermiddag det ble meldt om brann i haugene, som består vesentlig av hageavfall levert fra avfallsanlegg i Grenland. I helgen ble store styrker fra både brannvesen, Sivilforsvaret og brannhelikopter satt inn i slukkingsarbeidet, og det ble også gjennomført omfattende informasjonsarbeid fra politiets side i forhold til naboer som ble rammet av plagsom røyk.

Søndag kunne folk over det meste av sentrale Larvik også merke røyken, og de bedt om å lukke vinduer og dører for å holde røyken ute.

Det ble gjennom helgen vurdert evakuering fra nære boligområder, noe som så langt ikke er gjennomført.

– Vi ser heldigvis at det brenner mindre nå, men det gjenstår mer arbeid enn vi trodde før brannen er skikkelig slukket, sier Jan Olav Vagle.

– Slik det ser ut nå, er nok ikke jobben over før mot slutten av uken, sier han.

Vagle bekrefter at alt virke som brenner må tas opp, snus og fuktes før jobben er gjort.

– En stor oppgave. Vi ser heldigvis at det går framover, legger han til.

Les også: Bor ved brannstedet - leste om brannen på ØPs nettavis

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto:

Årsaken er ukjent

Jan Olav Vagle sier at det for tidlig å konkludere i forhold til hva som var årsaken til at det begynte å brenne, men at årsaken til at det tar så langt tid å få slukket brannen er de enorme mengdene virke som brenner.

– Det er virkelig store mengder, og vi er avhengige av å få vannet helt til bunns i massene. Det krever mye, og ikke minst mye vann.

– Det kommer nok til å ryke fra massene en god stund ennå, men heldigvis er ikke røyken i utgangspunktet giftig. Man skal likevel forsøke å unngå å puste inn røyken, og rådet er å holde dører og vinduer lukket dersom man kjenner røyklukt der man bor, sier Vagle til slutt.

Bildeserie

Se bilder fra brannområdet her

Artikkeltags