– Barn i alderen 0–9 år er overrepresentert i brannskadestatistikken, sier Tor Erik Skar i Stiftelsen Norsk brannvernforening.

– Grunnen til at så mange barn får brannskader er at de for eksempel ikke har den forståelsen av risiko som vi litt eldre har. Små barn som drar ned duker, velter kopper med varm te, eller krabber bort og tar på peisen er vanlige hendelser som kan få alvorlige følger, sier Skar.

Husk 20 – 20

Du har kanskje hørt at du skal skylde en brannskade i kaldt vann? Men det er ikke egentlig riktig.

– Vi sier 20 – 20. Altså; skyll såret i 20 minutter i vann som holder 20 grader, sier Skar.

Og du trenger ikke bruke rennende vann. Faktisk trenger du ikke bruke vann i det hele tatt!

– Om du ikke har tilgang til vann, om du for eksempel er på tur i skogen, så legg deg ned på bakken. Det som er viktig er at brannskaden blir kjølt ned, forklarer Skar, og illustrerer det hele med å fortelle om eggkoking.

(Saken fortsetter under bildet)

Du koker egg og tar det opp av kjelen etter nøyaktig så mange minutter som du vet egget skal koke. Så venter du noen minutter med å spise det. Sjansen for at du da blir skuffet over konsistensen på egget er ganske stor.

– Varmeenergien i egget fortsetter å virke etter at man har tatt egget ut av kjelen. Slik er det med huden også. Kjøler man ned huden som er brent så reduserer man umiddelbart skadeomfanget. Og 20 minutter er altså tiden det tar, sier Skar.

Det er dermed slik at bruker du for kaldt vann, eller for eksempel is eller snø, så holder du ikke ut i 20 minutter!

Brannskader kommer i ulike grader. Og selv om det ser ganske lite alvorlig ut ved første øyekast så kan skaden altså bli vesentlig mer alvorlig om man ikke kjøler ned skaden.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Les også: Fikk brannskader etter å ha slått med kantklipper

Jobber for å redusere skader

Det finnes lite statistikk som viser hva de vanligste grunnene til brannskader hos mennesker i Norge er, men Skar vet likevel mye om temaet, og trekker fram skoldeskader fra vann og vanndamp som en av de vanligste skadene.

– 15.000 mennesker får årlig behandling for brannskader i Norge. Av disse er det rundt 1.000 som har så alvorlige brannskader at de havner på sykehus og av disse igjen er det 100 som må ha spesialbehandling. Mange av disse svever gjerne mellom liv og død, sier Skar.

Gjennom kampanjen og nettsiden skyilden.no jobber Norsk forening for brannskadde og Norsk brannvernforening for å redusere antall brannskader og at de brannskadene som likevel oppstår blir behandlet på en slik måte at de får færrest mulig alvorlige konsekvenser for dem som får slike skader.

– Vi jobber for å spare personer for opplevelser som er usedvanlig lite greie. Det er også slik at brannskader koster samfunnet enormt mye penger. Det er derfor flere grunner til å gi folk mer kunnskap om forebygging og behandling, sier Skar.

Les også: Det er 32 år siden Peter ble skadet for livet – nå forteller han sin historie for første gang

Noen gode råd

– Vi ser stadig ulykker der ammende mødre drikker kaffe, barnet veiver til koppen og det oppstår brannskader. Oppfordringen er derfor å tenke seg om når man har barn i nærheten, sier Skar.

Videre nevner han enkle ting som at barn ikke skal ha tilgang til levende lys eller kokende vann. Han anbefaler at man passer på at håndtak på kjelene vender innover på komfyren og at man også beskytter peisen så barn ikke kommer i nærheten der.

Brannskade? Dette gjør du!

■ Kjøl ned skaden i 20 minutter i 20 grader.

■ Følg nøye med på skaden og ring 113 om du mistenker at det er alvorlig

■ Dekk til det skadde området med bandasje eller håndklær. Plastfolie kan også brukes.

■ IKKE smør skaden med kremer etc.

Les også: Dette må du ikke gjøre inne