I Larvik kommunes planavdeling står en terrengmodell av Martineåsen. Den er verken produsert i Kina eller støpt på en plastfabrikk, men skrevet ut i en stue i Tjølling i Larvik.

– Det første jeg tenkte var at dette kommer aldri til å gå, sier Torbjørn Ludvigsen, som står bak 3D-modellen.

25-åringen har tilbrakt deler av sommeren i Larvik, men er tilbake i Umeå der han studerer teknisk fysikk. På fritiden driver han med 3D-printing. Det vil si å bygge opp små maskiner som legger lag på lag med plastikk, som til slutt blir en håndfast versjon av det man ønsker.

Ment til hjemmebruk

I fjor sommer bygde han en slik 3D-printer hjemme i Tjølling.

– Oppskrift på hvordan man lager dette ligger på internett. Jeg kjøpte gjengestenger og muttere fra Biltema og brukte rusk og rask som jeg fant hjemme, sier han.

– Egentlig var dette et prosjekt for å se om mamma og pappa kunne bruke en 3D-printer. Faren min har for eksempel skrevet ut et mobildeksel, lysbrytere og flaggstangholdere, forteller han.

Kommunen interessert

Da faren, Rolf Ludvigsen, viste fram mobildekselet til kollegaene i kommunen tok det ikke lang tid før Torbjørn fikk telefon fra planavdelingen som ønsket at han skulle lage en modell av Martineåsen.

– Jeg tenkte at dette blir umulig, sier han om terrengmodellen i plast i målestokk 1:2000.

Likevel sa han ja til oppdraget, fikk oversendt en datafil med arbeidstegninger og høydekurver, og satte i gang.

Vellykket resultat

Mange varme sommertimer ble tilbrakt på stua i Tjølling sammen med faren. Modellen måtte printes i 15 deler og limes sammen med båtlim.

– Vi hadde litt problemer med lynnedslag og slurving med elektronikken, men det gikk overraskende bra! Bortsett fra at prosessoren i dataen min smeltet da, sier 25-åringen, som overrakte resultatet til Ingerid Heggelund i planavdelingen i forrige uke.

– Hva kan «hvermannsen» bruke en 3D-printer til?

– Det er vanskelig å svare på. En 3D-printer kan typisk brukes til å produsere ting med spesielle former i små kvanta, altså kommer de til å dekke spesialbehov og spesialinteresser. Folk som spiller musikkinstrumenter kan reparere dem billigere, folk som driver med ridning kan skrive ut deler som passer deres hest perfekt, veteranbilentusiaster kan skrive ut GPS/mobilholdere som passer perfekt. Jeg håper også at kunstnere får opp øynene for teknikken siden man kan lage veldig pene ting i fri form veldig fort, sier 25-åringen.

Selv bruker han 3D-printere mest til å lage mer av det han liker best.

– Jeg skriver ut nye 3D-printere, humrer han.

Eget firma

Søker man på 3D-printing på Google, blir det brukt store ord om teknologien. «3D-printing vil revolusjonere framtiden» og «3D-printing er en ny industriell revolusjon», kan man lese. Det tror også Torbjørn Ludvigsen. På sikt satser han på å etablere et eget firma og ta på seg flere 3D-oppdrag. Men først står noe helt annet på planen. Bryllup i de svenske skoger. Dessuten skal han fullføre mastergraden. '

Men at 3D-printing er har kommet for å bli er han sikker på.

Se videoer fra printingen og byggeprosessen til høyre på siden, eventuelt følg denne linken.