En knapp time før Bob Dylan gikk på scenen i Skråvika fredag kveld kom beskjeden til festivalledelsen. Fullt fotoforbud under hele konserten - hvis ikke går Dylan av scenen. Arrangørene handlet raskt, og like etterpå var det satt opp plakater som informerte om forbudet.

Vi har forståelse for at festivalledelsen valgte å etterkomme Dylan-managementets ønsker. Hadde legenden forlatt scenen etter en låt eller to, ville det blitt den største nedturen i festivalens historie. Men til neste års festival må arrangørene kommunisere krystallklart til alle artister de booker, at det ikke kan legges ned noe fotoforbud i Skråvika.

Hovedregelen i Norge er at fotoforbud kun kan nedlegges på private områder. I tillegg finnes det hjemler, for eksempel av hensyn til rikets sikkerhet, som gjør at et forbud kan nedlegges andre steder. Men uten spesiell hjemmel kan ingen nedlegge et forbud mot fotografering i et område med fri ferdsel.

Noen vil muligens innvende at det ikke er fri ferdsel i Skråvika så lenge festivalen pågår. Men selv om området er sperret inn slik at skjenking og billettsalg kan fungere, betyr ikke det at arrangør og artister kan avtale seg vekk fra norsk lov. En innskrenking av retten til å ta bilder i dette området er i realiteten en innskrenking av ytringsfriheten, og er med andre ord helt uakseptabelt.

Østlands-Posten valgte ikke å ta hensyn til det ulovlig pålagte fotoforbudet. Det var aldri noe alternativ å ikke dokumentere at en av musikkverdens største legender besøkte vår lille kommune. Samtidig valgte vi å ikke provosere Dylan og managementet hans med åpenlys fotografering. Bildene ble tatt langt fra scenen, og uten prangende linser. Dermed ble våre bilder omtrent av samme kvalitet som de tusener av mobilbildene som ble tatt av Dylan den kvelden, til tross for det absurde forbudet.

Si din mening her!

(link til den opprinnelige Dylan-saken)