Gå til sidens hovedinnhold

– De fleste drepte på Utøya døde momentant

Artikkelen er over 9 år gammel

De fleste av de drepte på Utøya døde momentant, opplyste rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum i Oslo tingrett fredag.

Løpende oppdateringer fra rettssaken nederst i saken.

Rognum sa at noen av ofrene ikke døde momentant av skuddskadene de fikk.

– Der skadene har gitt opphav til store blødninger kan de ha levd en stund, men store blodtap fører til at man svimer av, sa Rognum på spørsmål fra aktor Sven Holden om det var mulig å si noe om ofrene led før de døde.

Rettsmedisiner Rognum sa at obduksjonen av de drepte fra Utøya var svært komplisert. Han ledet arbeidet med å obdusere de 69 drepte.

– Til sammen var over 100 personer involvert i obduksjonen av de avdøde, sa Rognum. Foruten rettsmedisinere, besto teamene av blant annet tannleger, radiologer, fingeravtrykkfolk og støttepersonell.

67 døde av skuddskader

Sammen med politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos gikk Rognum gjennom obduksjonsrapportene i tingretten. Gjennomgangen vil vare ut neste uke.

– Det var 69 som ble drept som følge av terrorhandlingen på Utøya, 67 av disse hadde skuddskader, opplyste Dyvesveen. Foruten de 67 som ble skutt, døde en av drukning og en av fallskader, opplyste Rognum.

– Jeg startet mitt arbeid tidlig lørdag morgen den 23. Min sjef og jeg gikk jeg rundt på hele øya sammen med den lokale innsatslederen som hadde vært der hele natten. De døde var da tildekket av tepper, forklarte Dyvesveen.

Etter at de drepte var registrert og fotografert, ble de brakt til landsiden med MS Thorbjørn.

– En skadd ble brakt til sykehus og døde lørdag, sa Dyvesveen.

Ute på Utøya var 12 kriminalteknikere i arbeid. 37 av de døde ble registrert lørdag, 31 på søndag. Klokken 16.50 lørdag 24. juli var alle de drepte brakt bort fra Utøya.

I begravelsesbiler

– De avdøde ble brakt en og en på en verdig måte i begravelsesbilder fra Utvika til vårt institutt, og avlevert i kapellet. Langt over 100 var involvert i arbeidet. Vi opplevde at alle stilte opp. Mange kom fra ferie, det var virkelig en dugnadsånd. Vi klarte å bli ferdig etter seks dager, 28. juli klokken 21 var alle identifisert. Og dagen etter, en uke etter terrorangrepet, kunne de sendes hjem, sa Rognum.

Han beskrev at det var svært vanskelig å obdusere de drepte, fordi de hadde omfattende skader. Noen hadde også skader som minnet om drukningsskader, som skrev seg fra store lungeskader.

– De fleste var truffet av to til tre skudd, maksimalt var et av ofrene truffet av åtte skudd, men tre var det hyppigste, sa Rognum. (ANB-NTB)

Følg Nettavisens løpende oppdateringer fra rettssaken under: