Gå til sidens hovedinnhold

Derfor elsker Stein Erik Hagen spa

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det handler ikke om nudisme eller sprading

Stein Erik Hagen, eieren av Farris Bad, bruker spaet i Larvik ofte.

– Det handler ikke om nudisme eller sprading, men om helse og avslapning, sier han.

Stein Erik Hagen, i følge Kapital den sjette rikeste mannen i Norge, reiser seg resolutt fra trebenken i den mobile badstua på Batteristranda og går med bestemte og raske skritt mot sjøen. Dampen står av kroppen som på en arbeidsgamp. Han hiver håndkleet når det er et par meter igjen til vannet. Nå er det bare naken mann igjen. Han vasser uti. Dukker under, kommer opp. Tar et svømmetak eller to. Marsjerer ut av vannet, knyter håndkleet rundt livet og setter seg på trebenken ved bålet utenfor badstua. Sjøen holder et par grader og tåka ligger tjukk over fjord og by. Hagen stryker hendene over ansikt og hode, tørker bort de salte dråpene.

Forferdelig kaldt

– Jeg bader alltid i sjøen etter badstu. På Farris Bad får man diplom for å være i sjøen i to minutter. Det har ikke jeg. Det er forferdelig kaldt å bade. Jeg klarer ikke mer enn toppen ett og et halvt minutt. Jeg er litt redd for hjertet, jeg er snart 60 år, sier han.

«Hotell er ikke min hovedbusiness, men du verden så moro.»

Nordens største spahotell

26. mars er det fem år siden Farris Bad ble åpnet. Eierne var ekteparet Mille-Marie Treschow gjennom Treschow-Fritzøe AS og Stein Erik Hagen gjennom Canica AS. Selve driften av hotellet skulle utføres av Choice-systemet, med Petter Stordalen i spissen.

En lang planleggingsperiode, inkludert mye om og men og protestskriv, kulminerte med at Nordens største spahotell sto på stranda i lille Larvik. Siden den gang er det blitt forandringer på eiersiden. Ekteparet gikk fra hverandre, og familien Hagens selskap, Canica, ble eneeier av Farris Bad i september 2013.

– Da vi bestemte oss for å bygge hotell, var det helt klart at det måtte være annerledes for å trekke folk. Arkitekturen og beliggenheten er spektakulær. Det skal være høy kvalitet over alt. Det ligger i kontrakten med Choice at Farris Bad skal drives som et høystandard hotell. Folk forventer kvalitet. Det skal være rent, friskt og lukte godt. Hvis ikke er ikke folk villig til å betale og da kommer de ikke, forteller Stein Erik Hagen.

Over all forventning

Et par timer før badstu og sjøbad sitter vi i hotellets restaurant. Jubileumslunsjen for leverandører og samarbeidspartnere er nettopp avsluttet. Hagen har mørk dress, kritthvit skjorte og betydelig friskere hudfarge enn en gjennomsnitts nordmann i mars. I gamle dager kunne han blitt kalt «en distingvert herre».

Han er storfornøyd med både drift og hotell.

– Det har gått over all forventning, sier han.

I løpet av fem år har om lag en kvart million mennesker overnattet på hotellet, prestisjetunge priser tikker inn så godt som hvert år og fra 2012 har hotellet gått i pluss.

Hagen drar til Farris Bad så ofte han kan.

– Jeg liker å se etter at alt er i orden og gjerne prate med gjestene. Spørre hva de synes. I perioder er jeg her en gang i uka, kjører fram og tilbake til Oslo på samme kveld. Som regel tar jeg da både spa og behandling.

Fikk prolaps for 20 år siden

Etter lunsj har Hagen booket massasjebehandling i spaavdelingen.

– Jeg fikk en prolaps for 20 år siden. Nå har jeg vært i Danmark og sov på en for myk madrass. Jeg er avhengig av hard madrass. Hvis ikke får jeg veldig vondt, det er noen nerver som kommer i klem. Til helgen reiser jeg til Tel Aviv, jeg må være i orden. Da går jeg til Lasse på Farris Bad for behandling, sier Hagen, og sikter til Lasse Eriksen, fag- og utviklingsansvarlig på hotellet.

Ble lam i venstre arm

I går skrev VG at Hagens reise til Israel plutselig ble avbrutt på grunn av nakkeprolaps og påfølgende lammelse av venstre arm. Nå er han imidlertid operert og skal være tilbake i fin form.

Men onsdag i forrige uke sa altså Hagen ja til ØPs forespørsel om å slå følge i spa.

– Kom tilbake klokken 16, sa han.

I spaavdelingen, litt over en time senere, er Hagens muskler og sener knadd og tøyd. Ansiktsuttrykket er mykere, håret er litt bustete og han rusler rundt i badekåpe og tøfler.

Østlands-Posten vil snakke om Hagens kjærlighet til spa, næringsutvikling i Larvik og gjerne litt om ekskona Mille-Marie.

- Vi er gode venner

Hagen snakker villig om spa, litt mindre villig om næringsutvikling. Og om Mille-Marie vil han ikke si noen ting, bortsett fra:

– Vi er gode venner. Jeg snakket med henne på telefonen for få dager siden.

– Det skjedde mye i Larvik de årene du var gift med Mille-Marie, som Bølgen, Farris Bad, Fritzøe Brygge og utvikling på Sanden og Hammerdalen. Hvor stor innflytelse hadde du på utviklingen?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Hagen.

– Hvorfor ikke?

– Det har jeg ikke lyst til.

Larvik har blitt en by man reiser til

Men Hagen er tydelig på at Larvik har gjennomgått et hamskifte de siste 10 til 15 årene.

– Før var Larvik en by man reiste forbi. Nå er det en by man reiser til. Inntrykket mitt er at det skjer en del her fortsatt.

Han roser lokalpolitikerne for å være positive og kreative.

– Uansett parti, fastslår han.

– Hva skal til for at en kommune oppleves som positiv for en næringsutvikler?

– Jeg vil snu det på hodet og heller spørre: Hvordan kan en næringsutvikler presentere noe som også er bra for samfunnet? Det må være noe i det for alle parter.

– Hva ser du på som en god investering?

– Det som gir langsiktig verdiskaping både for kapitaleieren og lokalsamfunnet. Altså en god avkastning både til eieren og samfunnet rundt.

– Vurderer du andre investeringer i Larvik?

– Jeg har tenkt på det og er mottakelig for gode ideer.

Han smiler så vidt.

- Man må ikke finne på å presse seg

I den finske saunaen venter ovner som knitrer av varme og mange tørre varmegrader. Hagen henger badekåpen på en knagg og klyver rutinert mot den øverste av de tre benkeradene. Legger håndkleet under baken, setter seg ned.

– Det er en forskjell på 20 varmegrader per benk. Her oppe, ved hodet, er det nok 85 varmegrader.

– Hvor lenge pleier du å sitte?

– Det avhenger av dagsformen, man må ikke finne på å presse seg. Dessuten er det viktig å få den vekselvise varmen og kulden. Det mosjonerer blodårene. Forskning viser at badstu en gang i uka motvirker høyt blodtrykk.

– Du har ikke sans for mesterskap som går ut på å sitte lengt mulig i badstu?

– Det er idioti. Det er som å hoppe fra Trollveggen uten fallskjerm. Man må ikke finne på å presse seg. Ofte gjør folk feil og sitter for lenge. Poenget er at man skal gå ut og inn, drikke vann, kjøle seg, ned, så ny runde med badstu.

«Gjestene vil ikke ha badstuer som lukter gammel gymsal.»

Stein Erik Hagen kommer blant annet til å bli husket som den som innførte kontinentale spavaner til Norge. I praksis innebærer hans spaetikette at man kaster klærne, men dekker seg til med lendeklede eller håndkle. Slik foregår det i badehus nedover i Europa. Hagen merker at folk tar til seg nye vaner.

Tekstilfri spa - "handler ikke om nudisme"

– Jeg tror den store utfordringen for folk har vært at kvinner og menn går i samme badstuer. Fra før er det jo naturlig at kvinner er nakne i samme badstu, og likedan for menn. Men det har skjedd en forandring. Det er mye hyggeligere hvis herr og fru kan gå sammen i spa, enn å gå til hver sin del og si: Da sees vi om fem timer.

Hver onsdagskveld fra klokken 20 og siste søndagskveld hver måned har Farris Bad innført tekstilfritt spa. Det betyr at du rett og slett må hive bikinien eller badebuksa for å kunne være der.

– Det er et økende marked for tekstilfritt spa. Dette handler ikke om nudisme eller sprading, fastslår Hagen og fortsetter:

– Det er to ting som er viktig. For det første trenger kroppen å svette ut. Det gjør den bedre uten badetøy på. For det andre handler det om god hygiene. En svett badebukse tar med seg bakterier ut i bassengene. Bruker man badetøy i badstua må man dusje og skifte til nytt før man går i vannet, sier han.

Skal ha topp kvalitet

Det tar mye jobb og penger å vedlikeholde den 2.500 kvadratmeter store spaavdelingen. Og høy kvalitet på anlegg og opplevelse er som sagt ikke noe Hagen kimser av.

– Vi skal ha topp kvalitet. Gjestene vil ikke ha badstuer som lukter gammel gymsal.

Klokken på veggen i spaavdelingen nærmer seg 17. Vi skal videre, og subber av gårde med vått hår, fuktige håndklær og plastsko på føttene. Sammen med sjefene fra Canica og Nordic Hotel & Resorts toger vi ut av hotellet, ned trappa mot Batteristranda, gjennom sanden og bort til den mobile badstua som kom opp i slutten av februar.

Der venter tre voksne menn med rødrutete lendeklær rundt livet: Sixten Solheim, Torbjørn Scheie og Martin Andersen. De er tre av Farris Bads frivillige aufgussmestere.

– Vi skal ta dere med på en reise i sansenes verden. Vi bruker damp, lys og musikk. Og bjørkeris for dem som vil. Og avslutningsvis skal vi bade i havet, innleder Sixten Solheim og drøyer ikke ut tida:

– Først duftsetter vi med sjasmin. En euforisk duft.

Det helles vann med duftolje i over steinene på de tre ovnene. Til sammen fyrer de for 72.000 watt.

– Det blinker i lysene på Langestrand når vi skrur dem på, smiler Torbjørn Scheie fornøyd.

Sixten knuser store snøballer over varmen, det freser.

Så begynner aufgussmesterne, ved hjelpe av svevende håndklebevegelser, å vifte varme og sjasminduft rundt i badstua. Hagen sitter på øverste benk, lukker øynene og løfter armene for å ta imot den varme vinden. Når aufgussmesteren går videre tar han armene ned, legger hendene på lårene med håndflatene opp, spriker med fingrene.

Dampen og luktene siver rundt, Mari Boine synger og badstua på Batteristranda er verdens navle.

Russiske bjørkeris

Sixten drar fram bøtter med russiske bjørkeris.

– Vi fikk dem av våre russiske venner som var på besøk i februar, forklarer han.

Hagen har prøvd bjørkerisbehandling før og gjør det gjerne igjen. Mens Hagen ligger langflat på trebenken slår Sixten på baksiden av kroppen hans. Først forsiktig, som om en liten vind rasler gjennom tørt løv. Til slutt så kraftig at løvet flakser gjennom lufta.

– Kunsten er å sense når en person synes det er nok, sier Sixten.

– Deilig! Det får fart på blodsirkulasjonen, sier Hagen etter behandlingen.

– Men du kan ikke bare gå ut å plukke bjørkeris og begynne å slå med dem. Da blir det røde striper og pryl. Disse risene en kokt og ordnet med, forklarer han.

Aufgussmester Torbjørn oppfordrer til at vi rusler rundt, flytter opp eller ned i benkehøyde eller ta en tur ut for nedkjøling.

Snart er Sixten på plass med nye lukter.

– Nå blir det rose og ylang ylang. Trekk duften dypt inn. Gjennom nesen, ut av munnen, sier han.

Det er stille, bortsett fra litt tasling av føtter, pust som finner en rolig rytme og blafringen fra aufgussmesternes håndklær.

Så er det pause. Tre dører åpnes på vidt gap. Inn kommer frisk luft og lyden av bølgeskvulp.

Tid for sjøbad

Og det er nå Stein Erik Hagen kjenner at tida er inne for sjøbad.

Er byen blitt vant med nakenhet etter fem år med Farris Bad? Det er fire år siden en kvinnelig journalist i Varden skrev en kommentar om hvor fnisete hun og venninna ble av å gå på spa og se nakne menn. Det meldes ikke om at trafikken på Stavernsveien forstyrres av at det stundom sees kvinner eller menn bade i sjøen uten klær. Er de kontinentale spavanene i ferd med å sette seg?

Det er tid for duftrunde tre, nå med timian.

Vi samles i forventning på benkene. Ting er ikke så nøye lenger. Borte er dyre dresser, blankpussede sko, fikse frisyrer og fancy titler. Tilbake er rolige, salige mennesker.

Sixten lover at nå blir det «Angels» med Robbie Williams. Lasse Eriksen, som har gjort underverker for Hagens ryggmuskler, vet det som skal vites om urter og dufter.

– Timian åpner luftveiene og er sterkt antiseptisk, forklarer Lasse.

Pizza Grandiosa

– Og så er det veldig godt på pizza Grandiosa, kommer det tørt fra Hagen. Gjennom Canica er han største aksjonær i Orkla ASA, som eier Stabburets pizzafabrikk på Stranda.

Så er aufgussen plutselig over. Dørene åpnes på nytt, kald luft strømmer inn, men Robbie Williams fortsetter å nynne i en krok.

– Det er alltid deilig etter å ha vært i badstu. Det er total avslapning i hele kroppen, smiler Hagen.

Han har tatt badstu utallige ganger, men det er første gang i den mobile i Larvik.

– Dette var så bra. Dette er et eventyr. Her må vi ha en fest før den blir tatt ned, sier han.

To sekunder senere har han tenkt videre:

– Vi må søke kommunen om å få ha den her permanent og lage en forening til å drifte den.

Hagen skal tilbake til hotellet og jubileumsmiddagen. Ganglaget er annerledes enn for noen timer siden; ubesværet. Han smiler og sier:

– Hotell er ikke min hovedbusiness, men du verden så moro.