Dømt for å ha truet isbjørn og hvalross

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Eventyreren Jarle Andhøy (26) ble i Larvik tingrett i går dømt til å betale 5.000 kroner i erstatning for å ha truet isbjørn og hvalross på Svalbard i 2002. Alex Rosén var kompanjong.

DEL

– Hele saken er tullball, sier Andhøy til ØP. Eventyreren fra Larvik ble landskjent da «Berserk II»-ekspedisjonen til arktiske farvann ble vist på NRK i fjor, men ble først bøtelagt for ikke å ha overholdt meldeplikten om Svalbard-anløp. Sysselmannen på Svalbard reagerte på Andhøys handlinger.

I går møtte Andhøy i Larvik tingrett for å svare for Økokrim-tiltalen: Å ha forstyrret isbjørn og hvalross, og foretatt ulovlig ilandstigning på Svenskeøya og Moffen på Svalbard. Økokrim har tatt ut tiltalen etter Svalbardmiljølovens paragraf 30.

– Hadde vi visst at det skulle bli så mye rabalder, hadde vi ikke gått i land på Svalbard, sa Andhøy i retten. Underveis støtte «Berserk» imidlertid på is øst av Svalbard. I påvente av bedre vær, gikk kompanjongene Andhøy, Alex Rosén og David Mercy i land på Svenskeøya.

– Vi hadde ingen tanker om at det var forbudt. Og det sto ikke akkurat noen skilt der om det heller, sa Andhøy.

Økokrim finner det skjerpende at Andhøy ikke hadde satt seg inn loven før ekspedisjonen, og at han kunne ha endt opp med å ta livet av et totalfredet dyr. Den sultne isbjørnen dukket nemlig opp da Mercy påkalte dyret med rop og sang.

– David Mercy kan kommunisere telepatisk med dyr. Men denne isbjørnen ville ikke «snakke», sa Andhøy, som filmet episoden. Da Mercys signalhorn, som skulle skremme polardyret, ikke virket, skjøt Andhøy to varselskudd i lufta med hagle. Episoden med en hvalross på vei sørover igjen, førte blant annet til at kompaniet ble angrepet.

– Det var en ren turist-tur for å se på hvalross, sa Andhøy.

Økokrim la ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og 25.000 kroner i bot. Tingretten, ved tingrettsdommer Jens Kr. Elstad, satte imidlertid erstatningssummen til 5.000 kroner og beholdt antall betingede dager – med en prøvetid på to år.

– Dette betyr mindre cash ut, og det er jeg fornøyd med, sier Andhøy.

– Jeg ville bare ha denne saken ut av verden. Alex og jeg har brukt vår dose tid på dette, sier Andhøy, som til daglig jobber som skipsdykker om bord på Kystvakt-skipet K/V «Andenes». Dersom Sysselmannen på Svalbard ikke anker dommen, planlegger de to herrene Rosén og Andhøy nok en ekspedisjon i sommer – blant annet til Nordøstpassasjen og Kvitsjøen.

– Båten ligger klar. Nå håper vi bare på at saken stopper med dette, sier Andhøy.

Artikkeltags