Dundrende suksess i Stavern

Artikkelen er over 15 år gammel

Med dunder og brak og et stort og imponert publikum, utkjempet seilskuter og soldater sitt durabelige sjøslag i Stavern lørdag – bokstavelig talt en dundrende suksess.

DEL

En imponerende forestilling ble det, ikke minst takket være de flytende hovedaktørene – med fullriggeren «Sørlandet» og de historiske replikaene «Shtandart» og «Endeavour» i spissen. Bredside etter bredside ble avfyrt fra båtene, og fra kanonbatteriene på land – betjent av Tordenskiolds Soldater og gjesteartillerister fra Fredrikstad, Kristiansand og Kongsberg – ble det svart med dundrende kanonknall. Ladninger på land og ikke minst ute i vannet illuderte kanonnedslag, og særlig spektakulære var «vannbombene» som fikk jorden til å riste og vannsøylene til å gå flere titalls meter til værs.

Fredriksvern-slaget var forestillingen denne gang kalt, men som den dyktige speaker Arne Hill-Jensen understreket, har verken festningsverkene ved Fredriksvern verft eller fortet på Citadelløya noen gang vært angrepet. I bunn og grunn var det salig Tordenskiolds bravader som ble minnet, og kanskje særlig slaget i Dynekil i 1716, hvor nettopp nedkjempingen av landbatteriene var en viktig del av slaget.

Uansett – det ble en virkelig severdig batalje med de store skutene innhyllet i kruttrøyk og brak på fjorden, og med brennende båter og hus på land – alt omkranset av et meget stort publikum som stort sett bare hadde én kommentar da kruttrøyken la seg og det igjen var ørens lyd å få: Dette var flott!

Artikkeltags