Tiltale: Lot hundene bite i hjel andre dyr

Dette er en av de amerikanske bulldogene til de tiltalte i saken. Foto: Politiet

Dette er en av de amerikanske bulldogene til de tiltalte i saken. Foto: Politiet

Artikkelen er over 2 år gammel

Et samboerpar fra Buskerud er tiltalt for å ha trent opp hunder til å angripe og bite i hjel andre dyr. Tirsdag begynner rettssaken.

DEL

(Drammens Tidende) BUSKERUD: Økokrim mener at de har avdekket et miljø som trener og bruker hunder til kamper mot andre dyr. I Norge er det ikke lov å bruke dyr til kamper, og Økokrim har tiltalt seks personer. To av de tiltalte, et samboerpar fra Buskerud, er blant de tiltalte.

– Måtte amputere bein

For å trene hundene har de tiltalte sluppet hundene løs på levende dyr ifølge tiltalen. Her er noen av dyrene som skal ha blitt brukt:

  • Kaniner
  • Katt
  • Tamrotter
  • Grevling
  • Rev
  • Villsvin

Dyrene som ble jaget ble ifølge tiltalen påført langvarig smerte, stress, biteskader og unødvendig dødsangst.

– Vi mener dette er grove overtredelser hvor både hund og dyr som blir satt ut misbrukes. Dette ønsker vi ikke i Norge, sier aktor, politiadvokat Inge Svae-Grotli.

De fleste hundene er ifølge politiet av typen amerikansk bulldogg. Rasen er lovlig i Norge.

Ifølge tiltalen skal flere av hundene ha blitt skadet i forbindelse med trening og jakt. Under en revejakt i 2014 skal en hund ha mistet ett øye. En annen hund måtte amputere ett bein etter kamp mot villsvin i Frankrike i januar 2015. To av de tiltalte hadde da tatt med seg åtte hunder til Frankrike for å være med på villsvinjakt.

En av de tiltalte skal ha tatt med en villsvinunge hjem fra Frankrike i 2014. Villsvinungen hadde han hjemme et sted i Buskerud, fram til den døde etter få uker. Villsvin er uønsket og svartelistet i Norge.

Jobber på dyreklinikk

Det tiltalte paret fra Buskerud mener at hundeholdet deres i hovedtrekk er forsvarlig og innenfor loven.

– De er lidenskapelig opptatt av hunder. De bestrider at de har fått mangelfullt stell, men ser at testingen er kontroversiell, sier mannens forsvarer, advokat Anders Westeng. Paret erkjenner å ha sluppet hundene løs på andre dyr, men i mindre omfang enn det fremgår av tiltalen.

Den kvinnelige samboeren jobber på en lokal dyreklinikk. Økokrim skriver i tiltalen at hun gjennom sin stilling burde ha særlig kunnskap om dyrs velferd, og hvordan de skal beskyttes mot unødige belastninger.

Kvinnen er også tiltalt for å ha skaffet et hundepass via dyreklinikken hvor det sto at en hund hadde mottatt vaksiner og behandlinger selv om det ikke stemte. Hundepasset brukte samboeren hennes til å innføre en hund ulovlig fra Frankrike, ifølge tiltalen. Innførselen økte risiko for spredning av sykdommer, ifølge tiltalen.

Kvinnens forsvarer, advokat Ann-Iren Skjelbred, ønsker ikke å kommentere tiltalen utover at hun mener hundeholdet er forsvarlig.

Risikerer fengsel

Rettssaken starter i Kongsberg og Eiker tingrett 16. januar. Det er satt av seks uker til rettssaken.

Aktor vil ikke kommentere hvilken straff de tiltalte risikerer hvis de skulle bli dømt, men paragrafen som brukes har en strafferamme på tre års fengsel.

LES OGSÅ: Tiltalt for å trene opp til ulovlig jakt

Artikkeltags